Stručni skup u povodu 200. obljetnice Andersenova rođenja

Hans Christian Andersen bio je pripovjedač za djecu svih dobi, ali i novinarkritičar zanesen znanošću, egzistencijalni mislilac, strastven putnik i putopisac, romanopisac, vješt umjetnik, hipohondar i spolni ekscentrik, rekla je teoretičarka književnosti AnneMarie Oestergaard na međunarodnome stručnom skupu održanu danas u Zagrebu u povodu 200. obljetnice rođenja toga poznatog danskog književnika.

Anne-Marie Oestergaard iz Danskoga kulturnog instituta u Budimpešti ističe kako je priča "Ružno pače" priča o samu piscu, koji je bio prva velika žrtva danskoga jala i zavisti.

Andersen je bio sin siromašna postolara i mučno se probijao do književne afirmacije, rekla je upitavši bi li bio velik pisac da u mladosti nije bio ponižavan i podcjenjivan.

Književnik Ludwig Bauer drži da je Andersen zaslužan za to štio su književni junaci postali djeca, kao i za etičnost u bajkama. Rekao je da su se Andersenove bajke pojavile u vrijeme kad se počinju sustavno zapisivati, jer su prestale biti onako popularne kao prije pa se strahovalo da će se izgubiti i zaboraviti.

Ravnatelj Danskoga kulturnog instituta u Madžarskoj Erling Oestergaard govorio je o Danskoj iz književnikova doba. Danska je bila stiješnjena između velikih europskih sila, rekao je, dodavši kako je po svom razmišljanju Andersen bio pravi Danac, ali se smatrao i pravim Europljaninom, što ga je s obzirom na nekoliko europskih kriza i ratova u tom vremenu stavilo u osjetljiv položaj.

Nedžad Ibrahimović s Filoziofskog fakulteta u Tuzli govorio je o Andersenovoj čežnji za društvenom pomirbom, Dubravka Zima sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta o tome je li Andersen dječji pisac, a Ranka Javor o hrvatskim ilustratorima Andersenovih djela.

Skup o Andersenu priredili su Knjižnice grada Zagreba i Hrvatski centar za dječju knjigu.

H. C. Andersen rođen je 2. travnja 1805. u Odenseu. Djela su mu prevođena na 40 jezika, napisao je više od 150 priča i jedan je velikana svjetske književnosti.

Među važnijim djelima za djecu su "Carevo novo ruho", "Snjeguljica", "Crvenkapa", "Princeza na zrnu graška", "Snježna kraljica", "Mala sirena" i dr.

(Hina) xmb ymc

Pročitajte više