Stručnjak WHO-a dolazi u Hrvatsku zbog sumnji na sifilis

STRUČNJAK Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) doći će sutra u Hrvatsku na poziv Ministarstva zdravstva kako bi ispitao sumnje da je zbog lošeg testiranja u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u razdoblju 2000./2001. dio primatelja krvi bio zaražen sifilisom.

Na zahtjev ministra zdravstva Andrije Hebranga u Zagreb dolazi Alan Kitchen, šef Odjela za transfuzijsku mikrobiologiju Nacionalnog centra za krv Velike Britanije, potvrdila je danas Hini časnica za vezu s WHO-om Antoinette Kaić-Rak.

Kitchen će tijekom dva dana u Zavodu ispitivati dokumentaciju i sporne testove na sifilis, nakon čega bi trebao izraditi izvješće u roku jedan do dva tjedna.

Britanski je stručnjak pozvan jer ministar Hebrang želi raščistiti bilo kakve sumnje u mogućnost zaraze sifilisom i u sigurnost transfuziološke službe ili, ako se utvrde propusti, da pomogne riješiti taj problem.

Sumnju da je iz Zavoda za transfuzijsku medicinu u hrvatske bolnice otišlo oko 10.000 doza krvi koje su možda bile zaražene sifilisom, u javnost je iznijela Dubravka Pirc-Tiljak, koja je do 31. srpnja ove godine, kada je dobila otkaz, bila zaposlena u Zavodu.

Zavod je odmah odbacio te tvrdnje ističući kako je Ministarstvo zdravstva već nakon prve prijave 2002. godine provelo nadzor nad njegovim radom te nije utvrdilo propuste u testiranju krvi dobrovoljnih davatelja.

U posljednjih 38 godina u svijetu i Hrvatskoj nije zabilježen niti jedan slučaj poslijetransfuzijskog sifilisa. Po epidemiološkim izvješćima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se godišnje evidentira 10 do 15 novih slučajeva sifilisa, a u 2002. godini evidentirano je 11 slučajeva, što pokazuje apsurdnost takvih tvrdnji, ističe Zavod.

I Hebrang je uvjeren da propusta nije bilo, što temelji na praćenju rada Zavoda i podacima da se broj oboljelih od sifilisa proteklih godina nije mijenjao, a riječ je o 10 do 20 slučajeva godišnje. Da je bilo zaraženih transfuzijom krvi to bi se moralo manifestirati u većem broju oboljelih.

No, kako je tvrdnjama u medijima o mogućnosti zaraze sifilisom poljuljano povjerenje građana u sigurnost transfuzijske medicine, Hebrang je odlučio raščistiti taj slučaj, bez obzira koliko će to stajati.

Pročitajte više