STRUKA, ŠTO JE TO? U Osijeku generali učitelje i nastavnike povijesti učili o Domovinskom ratu

Foto: FAH

STRUČNI seminar za učitelje i nastavnike povijesti s područja Osječko-baranjske županije o "Osijeku u Domovinskom ratu" održan je danas u osječkoj Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji, a kako ističu u Agenciji za odgoj i obrazovanje, cilj je potaknuti profesore da učenicima objasne Domovinski rat, profesionalno, isključivo na osnovi činjenica i bez politike.

Viši savjetnik za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje Franjo Čičak ocijenio je da je tema Domovinskog rata  "znanstveno nedorečena, nedovoljno zastupljena u udžbenicima i nastavnim programima te kako se mora inzistirati da se Domovinski rat dobije više prostora u nastavnim programima povijesti.

Prema dosadašnjim programima, Domovinski rat proučava se u osmom razredu osnovne škole, četvrtom razredu gimnazije te prvom ili drugom razredu strukovnih škola, ovisno o njihovim programima, ali broj sati rezerviran za tu temu nije dovoljan, za obradu svih tema iz Domovinskog rata, smatra Čičak.

"Učenje istine o povijesti"

Pozdravljajući sudionike seminara osječki gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je kako "ovakvi skupovi pomažu mladim generacijama da nauče istinu o našoj povijesti, jer će nastavnicima i učiteljima govoriti sudionici tih događaja, koji su predvodili bitne procese u Domovinskom ratu".

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ocijenio je kako u udžbenicima ima malo podataka o Domovinskom ratu, izrazviši nadu da će i ovakvi skupovi pomoći da zbivanja iz toga vremena nađu odgovarajuće mjesto u udžbenicima za osnovne i srednje škole.

O obrani Hrvatske na panonskom području govorio je umirovljeni general Hrvatske vojske Vinko Vrbanac, istaknuvši kako članovi udruge Hrvatski generalski zbor (HGZ), u dogovoru s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, sudjeluju u edukaciji učitelja i nastavnike povijesti, jer, osim već poznatih podataka o Domovinskom ratu, članovi udruge profesorima mogu prezentirati dosta podataka i činjenica, s kojima se do sada nisu susreli.

Pročitajte više