Student fizike predstavio svoj rad - elektronički udžbenik budućnosti

STUDENT fizike u Zagrebu i osvajač nagrada na informatičkim natjecanjima Vibor Cipan predstavio je u Ministarstvu prosvjete i športa svoj projekt elektroničkog udžbenika fizike kojeg je podržao ministar Vladimr Strugar.

Strugar je čestitao Cipanu, podržao ga te ocijenio da takvi mladi ljudi "otvaraju nadu za bolju budućnost".

Cipan kao je počeo rad na projektu sa 17 godina, kao maturalni rad, želeći, kako kaže, iskoristiti nove mogućnosti za multimedijalni doživljaj znanosti.

U Hrvatskoj je umreženo gotovo 80 posto škola te one imaju računalnu učionicu, a odobreni su i zahtjevi školama za 135 radnih mjesta, čime su pokrivene sve potrebe za nastavnicima informatike, kazao je Strugar.

Međutim Zakon o udžbenicima koji je nedavno donesen ne predviđa elektroničke udžbenike i naše škole su utemeljene na zasadima 18. stoljeća, dodao je.

Da bi elektronički udžbenik postao stvarnost potrebno je proći pilot projekt, obrazovanje profesora i promjena zakona, kazao je Strugar.

Cipan se obratio Ministarstvu da mu pomognu u nabavci potrebne opreme za daljnji razvoj projekta, jer on ne posjeduje ni osobno računalo.

Trenutačno nastoji elektroničku prezentaciju prilagoditi novoj pouzdanijoj računalnoj platformi.

Program je višestruko nagrađivan, a među nagradama su ona Hrvatskog saveza informatičara na Danima mladih informatičara 2002. i priznanje Zagrebačkog velesajma na Sajmu informacija i tehnologije INFO 2002.

Pročitajte više