Studenti iz Beča proučavaju riječku industrijsku graditeljsku baštinu

U RIJECI boravi skupina 18 bečkih studenata arhitekture koji će u zimskom semestru istraživati riječku industrijsku baštinu bivših tvornica "Rikarda Benčića", Tvornice papira, "Torpeda" i dijela središta grada Gomile.

Bečki studenti u Rijeci u pratnji svojih mentora prof. dr. Manfreda Wedhorna i dr. Gerharda A. Stadlera borave u organizaciji Tehničkog sveučilišta u Beču, odnosno tamošnjeg Instituta za povijest umjetnosti, istraživanja graditeljstva i zaštitu spomeničke baštine.

Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem pripremio je studentima urbanističke podloge objekata, u obilasku kojih će ih pratiti stručnjaci Odjela, arhitektica Olga Magaš i povjesničari umjetnosti i djelatnici Hrvatskoga restauratorskoga zavoda.

Nakon razgledanja i prikupljanja podataka studenti će pokušati pronaći moguća rješenja za oživljenje industrijske baštine, a svoje će zamisli predstaviti na izložbi što se otvara u petak. Konačna rješenja trebala bi biti predstavljena u Rijeci na seminaru u proljeće 2005.

Austrijski sveučilištarci posjet Rijeci završavaju u subotu.

Pročitajte više