Studija: Dinosaur s bodljama i oklopom je zapravo bio spor, usamljen i nagluh

PREMA novoj studiji, dinosaur s teškim oklopom i šiljcima na vratu i ramenima vjerojatno je bio trom samotnjak koji nije imao jako dobar sluh.

Znanstvenici su analizirali moždani dio 80 milijuna godina starog nodosaurida, dinosaura biljojeda. Fosil Struthiosaurusa austriacusa prvi je put otkriven u Austriji i nalazi se u zbirci Instituta za paleontologiju u Beču. Dok su neki od ovih glomaznih dinosaura mogli doseći i do 8 metara dužine, Struthiosaurus je bio relativno malen - 2.7 metara.

Kako bi bolje razumjeli kako su funkcionirala njegova osjetila sluha i ravnoteže, stručnjaci su pomoću mikro-CT skenera proučavali mali dio njegovog neukranija; skua kostiju stražnjega i gornjega dijela lubanje.

Bio je spor i pomalo nagluh

Otkrili su da je ovaj dinosaur imao vrlo mali flocculus, dio mozga odgovoran za fiksaciju očiju kada su glava, vrat ili tijelo u pokretu. Ovaj nalaz, u kombinaciji s polukružnim oblikom njegovih unutarnjih ušnih kanala, ukazuje na to da se da se nodosaurid vrlo sporo kretao.

"Ova je životinja bila vrlo pasivna i troma, nije bila agresivna. No znala se brinuti za sebe kako bi preživjela", rekao je paleontolog Marco Schade sa Sveučilišta Greifswald u Njemačkoj. Dinosaur nije bio slijep i mogao je vidjeti kada mu prilaze grabežljivci.

"Dok su se neki od njegovih rođaka branili snažnim repom, Struthiosaurus se vjerojatno više oslanjao na svoj oklop, koristeći pasivni stil samoobrane", dodao je Schade, a prenosi CNN.

Znanstvenici su tijekom analize uočili da je ovaj nodosaurid imao najkraću pužnicu ikada pronađenu u dinosaura. Pužnica se nalazi u unutarnjem dijelu uha, a njena veličina može odrediti razinu sposobnosti sluha.

"Izgleda da se radi o životinji koja se prilagodila relativno neaktivnom načinu života s ograničenim društvenim interakcijama", napisali su autori studije.

Usamljeni dinosaur

Znanstvenici smatraju da su mnogi dinosauri živjeli i putovali u skupinama, ali ova vrsta ankylosaurusa je vjerojatno zbog svog slabog sluha živjela kao samotnjak.

"Sluh ovog dinosaura očito nije bio dobro razvijen i stoga je, ako je bilo potrebno, vjerojatno komunicirao s drugima jedinkama na nevokalni način", rekla je Cathrin Pfaff s Bečkog instituta za paleontologiju.

 "Paleontolozi i inače smatraju da ankylosaurusi nisu bili neke društvene životinje. Budući da je intraspecifična komunikacija temeljena na zvuku popularno sredstvo među životinjama, donekle ograničene slušne sposobnosti nodosaurida ukazuju na to da nisu bili skloni prevelikom društvu", rekao je Schade.

Istraživanje naziva Neuroanatomy of the nodosaurid Struthiosaurus austriacus (Dinosauria: Thyreophora) supports potential ecological differentiations within Ankylosauria objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

Pročitajte više