STUDIJA: DOŽIVE LI SRČANI UDAR, ŽENE IMAJU VIŠE IZGLEDA DA UMRU NEGO MUŠKARCI

Žene koje dožive srčani udar vjerojatnije će umrijeti nego muškarci, osobito ako su mlađe od 54 godine, kaže se u devetogodišnjoj studiji objavljenoj u srijedu.

Malajke su u najvećoj opasnosti, Indijke u najmanjoj, kaže se u studiji provedenoj u Singapuru na više od 16 tisuća ljudi starih od 20 do 64 godine koji su imali srčani udar i srodne bolesti.

Rezultati su objavljeni u listu Straits Times. Prema toj studiji, žene u Singapuru čine manje od jedne u četiri žrtve srčanoga udara.

Kineskinje između 20. i 54. godine života imaju 1,5 puta veći rizik da umru od srčanoga udara nego njihovi muški sunarodnjaci. Za Indijke taj je rizik 1,9, a za Malajce 2,1 puta veći nego za muškarce iz istoga naroda.

Žene često imaju atipične simptome kad dobiju srčani udar, kaže dr. Mak Koon Hou, voditelj studije, kardiolog i viši konzultant u Nacionalnom centru za srce.

"One kasnije traže liječenje ili se postavi pogrešna dijagnoza", objavio je liječnikove riječi Straits Times.

Njihovi simptomi često se čine manje teškima nego u muškaraca, rezultati su to prve studije provedene na stanovništvu Singapura.

Neke europske studije pokazale su da žene u odnosu na muškarce imaju 1,3 puta više izgleda da umru od srčanog udara.

Podaci singapurske studije pokazuju da su Malajke pretile, imaju visok krvni tlak, visok kolesterol i u njih je česšći dijabetes nego u drugih žena toga uglavnom Kinezima nastanjena grada-države.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više