Studija: Mamografijom se mogu otkriti i srčane bolesti

RUTINSKA mamografija koja se obavlja radi otkrivanja raka dojke mogla bi poslužiti i za dijagnosticiranje srčanih bolesti, objavili su znanstvenici..

Analiza nalaza 1.800 žena koje su u istoj godini obavile mamografiju i koronarnu angiografiju kojom se otkriva začepljenje arterija, pokazala je da su žene kod kojih su mamografijom otkrivene naslage kalcija u prsnim arterijama izložene 90 posto većoj opasnosti od bolesti koronarnih arterija, tvrde znanstvenici s klinike ´Mayo´ u Rochesteru.

Žene, obuhvaćene desetogodišnjom studijom, bile su u dobi oko 65 godina. Kalcij u grudima i srčane bolesti bile su povezane u približno 30 posto slučajeva, pokazalo je istraživanje predstavljeno na godišnjem sastanku Radiološkog društva Sjeverne Amerike.

´Pacijentice svakako izdvajaju novac i vrijeme za mamografiju pa bi taj rutinski pregled mogao biti sredstvo i za otkrivanje koronarnih bolesti´, rekla je Dana Waley, jedna od autorica studije.

´Žene sa znatno kalcificiranim arterijama morale bi posjetiti liječnika, obaviti pretrage srca i promijeniti životne navike´, upozorio je radiolog Kirk Dormer.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u SAD-u, a od njih je u 2000. godini umrlo 365.000 žena. Gotovo dvije trećine žena koje su iznenada umrle nisu pokazivale ranije simptome bolesti.

Pročitajte više