STUDIJA: MENOPAUZA NE ČINI ŽENE ZABORAVLJIVIMA

Unatoč čestim pritužbama žena u menopauzi na gubitak pamćenja, nova studija pokazuje da je s njihovom memorijom sve u redu. L

Istraživači, koji su očekivali da će utvrditi znakove slabljenja mentalnog zdravlja kod 803 žene u menopauzi, pronašli su dokaz koji pokazuje suprotno: testovi privremenog pamćenja pokazali su s vremenom sve bolje rezultate.

"Ne želimo reći da su za zaboravljivost u potpunosti odgovorni procesi u glavi", rekao je voditelj istraživanja Peter M. Meyer, biostatističar iz medicinskog centra Rush u Chicagu.

"Pokušavali smo zapravo odgovoriti na pitanje: je li zaboravljivost rezultat nečeg većeg, skrivenog ispod površine, poput slabljenja mentalnog zdravlja", dodao je.

Po njegovim riječima, rezultati istraživanja upućuju na negativan odgovor.

Pojava zaboravljivosti u menopauzi vjerojatno nije posljedica hormonalnih promjena u mozgu, nego velike zaposlenosti, zbunjenosti i stresa uobičajenog u tim godinama.

Velik broj žena žali se na gubitak pamćenja, što neki liječnici pripisuju hormonalnim promjenama.

Vjeruje se da normalna razina estrogena pomaže stanicama mozga, no razina toga hormona u menopauzi se smanjuje.

Industrija hormonskih nadomjestaka temelji se baš na pretpostavci da pilule estrogena pomažu mentalnom zdravlju žena, što je nedavno dovedeno u pitanje.

"Mozak možda ne treba hormone onoliko koliko mislimo", rekao je Russel Thompson iz Centra za zdravlje u Texasu.

Drugi znanstvenici misle da je zaboravljivost koja se javlja u srednjoj dobi posljedica stresa uzrokovanog ulaskom djece u pubertet ili gubitkom roditelja.

Meyer ističe da takvi stresovi, više nego slabljenje mentalnog zdravlja, pridonose tome da mnoge žene u menopauzi osjećaju gubitak pamćenja.

(Hina) bcav dgk

Pročitajte više