"Stupid White Men´" osvojio britansku nagradu za knjigu godine

AMERIKANAC Michael Moore proglašen je u ponedjeljak dobitnikom britanske nagrade za knjigu godine za ´Stupid White Men´ satirični antiratni napad na američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Pisac i redatelj Moore osvojio je tu nagradu na opće iznenađenje jer se favoritom smatrala autobiografija irskog nogometaša Royja Keanea kao i ´Life of Pi´ Yanna Martela, dobitnika književne nagrade Booker za 2002., te ´Atonement´ Iana McEwana.

´To izgleda kao vrlo snažan antiratni glas ljudi iz profesije i javnosti´, rekao je organizator dodjele nagrade Merric Davidson.

Objavljivanje knjige ´Stupid White Men´, Mooreove obrane ´malog čovjeka´ od korporativne Amerike, odgođeno je u Sjedinjenim Državama nakon napada 11. rujna jer se knjiga smatra previše nedomoljubnom.

Dobitnike britanskih godišnjih nagrada za književnost obično bira 150 predstavnika književne profesije, ali ove je godine za 14. svečanu dodjelu osam najviših nagrada izabrala javnost telefonskim glasovanjem.

Očekivalo se da će Keane, kapetan nogometnog kluba Manchester United, dobiti nagrade u kategorijama knjige godine i biografije za kontroverznu autobiografiju ´Roy Keane´.

Međutim, nagradu za autobiografiju dobio je preminuli Roy Jenkins za biografiju bivšeg britanskog premijera Winstona Churchilla.

Što se tiče ostalih kategorija, gurui britanskog stila Trinny Woodall i Susannah Constantine dobili su nagradu za svoju modnu bibliju ´What Not to Wear´.

Bivša zvijezda Monty Pythona Michael Palin osvojio je nagradu za ilustriranu knjigu godine za ´Saharu´, dok je Jacqueline Wilson dobila nagradu za dječju knjigu godine za ´Girls in Tears´.

Za pisca godine izabrana je Sarah Waters čija je najnovija knjiga ´Fingersmith´ ušla u uži izbor za nagrade Booker i Orange, a dramski pisac Alan Bennett dobio je nagradu za životno dostignuće.

Nagrade su uručile slavne ličnosti, uključujući čelnika britanske oporbene konzervativne stranke Iaina Duncana Smitha, ljevičarskog političara Tonyja Benna i Palina.

Pročitajte više