Velika pobjeda za Apple, sud odlučio da ne mora platiti Irskoj milijarde eura poreza

Ilustracija: EPA

APPLE je pobijedio u sudskoj borbi s Europskom komisijom. 

Naime, uložili su žalbu na presudu Europske komisije da Irskoj duguju 13 milijardi eura poreza. 

>> Komisija odlučila: Apple mora platiti 13 milijardi eura poreza Irskoj

Drugi najviši sud Europske unije presudio je da Komisija nije dokazala kako je tvrtka primila ilegalnu državnu pomoć od Irske putem povoljnih poreznih sporazuma. 

Europska komisija je 2016. ustanovila kako je irska vlada dodijelila Appleu ilegalnu prednost. 

Ali Irska nije željela novac. Postali su europska baza za tvrtke poput Applea, Googlea i Facebooka jer ima jednu od najnižih stopa poreza na dobit u Europi - tako se Irska udružila s Appleom i borba protiv EK je počela. 

Presudom zadovoljna i irska vlada

Glasnogovornik Applea je za CNN Business rekao da je tvrtka "zadovoljna" odlukom, tvrdeći da slučaj nikada nije bio o tome koliko se poreza plaća, već o tome gdje se plaća. 

"Ponosni smo što smo najveći porezni obveznici na svijetu jer znamo važnu ulogu plaćanja poreza u društvu. Apple je tijekom posljednjeg desetljeća platio više od 100 milijardi dolara poreza na dobit diljem cijelog svijeta", rekao je glasnogovornik. 

Šef Applea Tim Cook rekao je da presuda EK nije utemeljena na zakonu, već se radi o tomu da imaju pik na Apple. 

Odluku je pozdravila i Irska vlada rekavši da Apple nikad nije imao poseban tretman. 

"EK će pozorno proučiti presudu Suda EU-a o poreznim olakšicama Appleu u Irskoj i smatramo da sve tvrtke trebaju plaćati pravedni dio poreza", izjavila je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

Podsjetimo, EK je je 30. kolovoza 2016. donijela odluku da Apple mora vratitii 13 milijardi eura u irski proračun, zbog poreznih olakšica koje im je Irska omogućila.

No, sud smatra da  EK nije uspio dokazati da je Apple imao selektivnu ekonomsku prednost" koju mu je dala irska država.

Presuda je veliki udarac za Vestager, koja je u prethodnoj i u sadašnjoj EK zadužena za tržišno natjecanje i zbog izricanja visokih novčanih kazni za više multinacionalnih kompanija postala je iznimno popularna.

Pročitajte više