Agrokor će početkom rujna dostaviti popis svih dugova

Foto: Hina

TRGOVAČKI sud u Zagrebu odbio je zahtjev za produljenjem roka za dostavu liste vjerovnika, koja je u ponedjeljak iz Agrokora trebala biti poslana na sud, a nakon toga u roku od maksimalno 30 dana i objavljena, čime bi javnosti postali poznati ti vrlo zanimljivi podaci.

Ante Ramljak tražio je sud da produži rok za objavu tablica prijavljenih tražbina vjerovnika te razlučnih i izlučnih prava za daljnjih 45 dana.

Kako je vidljivo iz obrazloženja ove odluke, Ramljak je tražio da se rok za dostavu podataka produlji jer još uvijek nisu istekli rokovi za prijavu tražbina. No Sud je odbio produljenje roka, uz obrazloženje da može produljiti samo rokove koje je sam odredio.

Sud je naložio Ramljaku da sudu dostavi tablice prijavljenih tražbina, u kojima treba biti očitovanje kako je pojedina tražbina ispitana te priznaje li se ili osporava.

Paziti da se ne privilegiraju pojedini vjerovnici

Zanimljivo je i da sud upozorava Ramljaka da je potrebno obratiti pažnju na eventualne višestruke prijave potraživanja, kako ne bi došlo do privilegiranja pojedinih vjerovnika.

"Uzimajući u obzir ukupnost međusobnih odnosa vjerovnika te dužnika i svih njegovih povezanih i ovisnih društava nad kojima je otvoren postupak izvanredne uprave, te činjenicu da se nad istima (76 društava) vodi jedan jedini jedinstveni postupak izvanredne uprave, da je do sada izvanrednom povjereniku pristiglo preko 12800 prijava tražbina vjerovnika s preko 2 mil. stranica, da je zatečeno financijsko stanje poslovnih knjiga bilo potrebno uskladiti, da se radi o opsežnom i složenom poslu ispitivanja tražbina usporedbom prijava i stanja kod dužnika i povezanih i ovisnih društava, upućuje se izvanredni povjerenik dostaviti sudu jedinstvene tablice prijavljenih tražbina vjerovnika i tablice razlučnih i izlučnih prava, u kojima će dati svoje očitovanje kako je ispitao pojedinu tražbinu svakog pojedinog vjerovnika na način da li istu priznaje ili osporava te iznijeti razloge osporavanja, a naročito uzeti u obzir prijave tražbina onih vjerovnika kojima su za istu tražbinu pored glavnog dužnika (bilo da je isti unutar postupka izvanredne uprave ili izvan) odgovorna ovisna i povezana društva kao solidarni dužnici, jamci ili sudužnici, na način da kod ispitivanja takovih tražbina ne dođe do privilegiranja pojedinih vjerovnika u odnosu na pravo glasa koje će u konačnosti isti imati kod odlučivanja o nagodbi, a koje pravo glasa ovisi o visini utvrđene tražbine", navodi se u zaključku sudske odluke.

Hoće li biti novih iznenađenja na listi vjerovnika?

Podaci o svim vjerovnicima Agrokora mogli bi biti izuzetno zanimljivi javnosti s obzirom na to da se, kao što smo mogli vidjeti u proteklom razdoblju, ta kompanija financirala na različite, i često potpuno neočekivane načine.

Javnost je nedavno iznenadila informacija da je u kreditiranju sudjelovao čak i fond za gospodarsku suradnju Nexus, još od ranije poznati su krediti HBOR-a, kredite je dobivao i od HPB-a, koji je u suvlasništvu države, a iznenađenja bi mogla donijeti i ova kompletna lista koja će uskoro biti objavljena.

Nadopuna 17.08 u 18:54

Naknadno smo iz Agrokora dobili pojašnjenje odluke da je sud  formalno odbio njihov zahtjev za produljenje roka, ali da im je isto tako uvažio da do isteka roka za prijavu tražbina, koji je 11.09. , nije moguće dostaviti kompletne podatke, tako da će ti podaci biti kompletirani i dostavljeni tek nakon isteka tog roka.

Pročitajte više