SUD ODGODIO GLASOVANJE O OPOZIVU KALIFORNIJSKOG GUVERNERA

Američki savezni prizivni sud odgodio je u ponedjeljak glasovanje o opozivu guvernera Kalifornije predviđeno za 7. listopada što bi moglo pogodovati aktualnom guverneru, a naškoditi izgledima glumca Arnolda Schwarzeneggera da postane prvi čovjek najveće američke države.

Prizivni sud je donio presudu da se glasovanje ne može nastaviti u predviđenom vremenu zbog toga što bi neki birači glasovali na zastarjelim glasačkim strojevima.

Sud je za jedan tjedan odgodio izvršenje odluke kako bi dao vremena zainteresiranim da se žale američkom Vrhovnom sudu.

Smatra se da će odgađanje glasovanja pogodovati aktualnom guverneru Gray Davisu pogotovo ako bi to bilo do početka iduće godine kada u Sjedinjenim Državama započinju izborne aktivnosti za predsjednika. U njegovom izbornom taboru računaju da bi za tada zakazani izbori za demokrastkog kandidata za predsjednika privukli više demokrata na glasovanje o opozivu, a kupljeno vrijeme bi mu omogućilo da se pozabavi problemima proračunskog manjka i loše opskrbe električnom energijom zbog čega je i došlo do zakazivanja glasovanja o opozivu.

Produljena predizborna kampanja ne bi pogodovala zvijezdi akcijskih filmova Arnoldu Schwarzeneggeru, vodećem republikancu među 135 kandidata za mjesto kalifornijskog guvernera ukoliko bi birači opozvali Davisa.

Prizivni sud je u ponedjeljak odlučio da glasački strojevi koji rabe bušene kartice mogu pogriješiti. Šest kalifornijskih okruga koji ih koriste prema drugoj sudskoj odluci trebaju ih zamijeniti, ali to ne mogu učiniti do 7. listopada.

Schwarzenegger, zvijezda glasovanja o opozivu, nastojao je u ponedjeljak na Oprah Winfrey Show popraviti svoj image kod kalifornijskih žena iskvaren glasovima o tome da je ženskaroš koji ne poštuje žene nego ih smatra seksualnim objektima.

Govoreći o interviewu u erotskom časopisu Oui u 1970-tim u kojem je naveo da je sudjelovao u seksualnim orgijama, Schwarzenegger, tada samo bodybilder koji je započinjao filsmku karijeru, je kazao kako se samo radilo o načinu da privuče pozornost.

"Tada smo stvarno radili ludosti. Nastojali smo privući pozornost", rekao je on. "U to vrijeme nisam mislio da ću se kandidirati za guvernera".

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da republikanac Schwarzenegger zaostaje iza zamjenika guvernera, demokrata Cruza Bustamantea s 30 prema 25 posto, dok je na trećem mjestu s 18 posto republikanac Tom McClintock, koji svojim tvrđim stavovima ima više izgleda privući konzervativniji dio republikanskih glasača.

Schwarzenegger nastoji umanjiti značenje svojih mačističkih izjava i ponašanja i portretirati se kao obiteljski čovjek kako bi privukao glasove žena koje su u Kaliforniji sklonije demokratima. Ankete pokazuju da među ženskim glasačima Schwarzenegger zaostaje za 13 posto iza Bustamantea.

(Hina) sl rb

Pročitajte više