Sud u Cataniji neće suditi Salviniju zbog sprečavanja iskrcavanja migranata

Foto: Epa

ČELNIKU talijanske krajnje desne stranke Liga Matteu Salviniju neće se suditi zbog optužbi za otmicu skupine migranata, tj. odluke da spriječi iskrcavanje više od 100 migranata u Italiji 2019., presudio je danas sudac u sicilijanskom gradu Cataniji.

Radi se o događaju iz srpnja 2019., kada je Salvini, tada ministar unutarnjih poslova, šest dana blokirao iskrcavanje više od 100 ljudi s broda obalne straže Gregoretti, čekajući da migrante primi neka od ostalih zemalja Europske unije.

Tužitelji u Cataniji su od suca zatražili da ne pokreće sudski postupak protiv Salvinija, tvrdeći da nije prekršio međunarodne ugovore te se njegov čin ne može smatrati otmicom.

Drugačija odluka u Palermu

Slučaj iz Catanije sličan je odvojenoj istrazi u sicilijanskoj prijestolnici Palermu, a radi se također o migrantima koji su mjesec dana nakon incidenta Gregoretti također zadržani na brodu.

Međutim, donijevši potpuno suprotnu odluku sudac u Palermu je prošli mjesec presudio da Salvini mora odgovarati na sudu za otmicu zbog odluke da spriječi iskrcavanje migranata.

Suđenje bi trebalo početi u Palermu 15. rujna, a Salviniju prijeti 15 godina zatvora bude li proglašen krivim na kraju dugog procesa u tri faze. 

"Ako nije bilo otmice u Cataniji, ne vidim kako bi se moglo raditi o otmici u Palermu"

Nakon današnje odluke suda u Cataniji Salvini je kazao: "Ako nije bilo otmice u Cataniji, ne vidim kako bi se moglo raditi o otmici u Palermu."

Nakon odluke suca u Palermu je na Twitteru poručio da ide na suđenje "visoko uzdignute glave, u vaše ime kao i svoje". "Italija na prvom mjestu, uvijek", dodao je.

"Zaštita naše zemlje je sveta dužnost građana...zato mi se sudi", dodao je u poruci.

Tijekom 14 mjeseci na dužnosti ministra unutarnjih poslova Salvini je spriječio nekoliko čamaca da pristanu u Italiju ne bi li zaustavio priljev migranata i redovito je optuživao humanitarne organizacije koje su spašavale migrante na moru da potiču krijumčarenje ljudi.

Povukao je Ligu iz koalicijske vlade u ljeto 2019. u neuspjelom pokušaju da izazove nove izbore, kada je njegova stranka dobro stajala u anketama.

Pročitajte više