Sud zaustavio najveću ovrhu u povijesti Hrvatske

Ilustracija: Slavko Midžor/PIXSELL

ODLUKOM Općinskog suda u Požegi ovrha Ivana Peše iz Zagreba, koji tvrdi da mu zbog prometne nesreće iz 1989. pripada više od 200 milijuna kuna, zaustavljena je.

Donesena je privremena mjera zabrane pljenidbe sredstava na računima tvrtki Croatia Protekt, APP Požega i Čazmatrans Nova. Sredstva će se eventualno zaplijeniti tek kada bude nedvojbeno utvrđeno tko je stvarni dužnik u predmetu “najveće ovrhe u povijesti Hrvatske". 

Do pravomoćne presude se tvrtka Ivana Peše raspala na 17 ili 18 pravnih subjekata, a izvorni dug od 38 tisuća kuna i četiri tisuće njemačkih maraka monstruozno je narastao na čak 202 milijuna kuna. 

Najveća ovrha u povijesti Hrvatske

Podsjetimo, Ivan Peša iz Zagreba od triju hrvatskih tvrtki traži čak 202 milijuna kuna, što bi bila najveća ovrha u povijesti države. Riječ je o tvrtkama Čazmatrans Nova, App Požega i Croatia Protekt.

Peša je pravnim sredstvima dokazao da mu taj novac pripada i sad taj iznos pokušava naplatiti od tvrtki. Naime, Peša je još prije 1989. u Austriji doživio prometnu nesreću vozeći kamion za Kontinental prijevoz i sad tvrdi da su te tri tvrtke pravni sljednici Kontinentala. Ima pravo na odštetu jer se ozlijedio na radu. Ustanovljen mu je 20-postotni invaliditet, a osim tjelesnih, pretrpio je i duševne boli.

Peša već ima dvije pravomoćne presude, iz 1994. i 1997., koje kažu da mu je njegov bivši poslodavac dužan isplatiti 38.000 kuna odštete i nešto više od 4000 tadašnjih njemačkih maraka. U međuvremenu je došlo do problema - tvrtka za koju je radio se ugasila, a grupacija čiji dio je bila se rasformirala u čak 17 poduzeća.

S vremenom je postalo teško dokazati tko uopće treba platiti taj dug pa je Peša 2013. ovršio Zagrebački holding smatrajući da je njihova tvrtka Autobusni kolodvor pravni sljednik. Dug je do tada već narastao na 80 milijuna kuna.

Rasplet ili gašenje

Direktor Croatia Protekta Jadranko Banić kaže kako je tvrtkama sada preostalo samo čekati - rasplet ili gašenje.

"Naš je godišnji promet osam milijuna kuna, dobit mnogo manja. Ako doista dođe do ovrhe ili zamrzavanja sredstava do okončanja sudskog spora, mi smo gotovi. Računamo da bismo bez novca mogli preživjeti maksimalno dva-tri mjeseca jer ne bismo mogli isplaćivati plaće radnicima, plaćati davanja državi i podmirivati obaveze dobavljačima. Nakon toga stečaj će biti automatski pokrenut", rekao je Banić za Jutarnji.

Bez posla bi moglo ostati 600 ljudi

Tvrtke tvrde da s tim dugom nemaju nikakve veze. Primili su spis od 300 stranica koji im je bio prvi glas da se uopće vodi ikakav spor, a za Pešu su doznali tek kad su proučili tko ih želi ovršiti.

"Evidentno je da mi s tim nemamo nikakve veze i želimo samo da nam se da prilika da to i dokažemo. Ako nam zamrznu sredstva do okončanja sudskog spora, mi ćemo sigurno pobijediti nakon dugogodišnjeg sudskog spora, ali do tada ćemo već deset puta biti ugašeni", kazao je Banić, direktor najmanje tvrtke u ovom sporu. Croatia Protekt ima 15 zaposlenih.

Pročitajte više