SUDAN POTPISAO SPORAZUM S UN-OM O POVRATKU IZBJEGLICA IZ DARFURA

Sudan je u subotu potpisao sporazum po kojemu pristaje osigurati povratak više od milijuna ljudi izbjeglih zbog sukoba koji traju na području Darfura i dati veća prava Darfurcima u lokalnoj vladi.

Sudanu su ostala još dva tjedna da dokaže Vijeću sigurnosti UN kako nastoji popraviti stanje u Darfuru gdje od veljače prošle godine bjesni pobuna, u protivnom će se morati suočiti sa sankcijama.

Sudanski ministar vanjskih poslova Mustafa Osman Ismail rekao je kako bi sporazum s UN-om o prognanima morao umiriti međunarodnu zajednicu.

Pobunjenici i humanitarni radnici kažu kako su sudanske vlasti katkada pokušavale prisiliti prognanike na povratak protiv njihove volje. Sudanska vlada opovrgava te optužbe.

Vlada je, dodao je Ismail, počela stvarati darfursku upravu koja će do izbora surađivati s lokalnim vlastima.

Pobuna u Darfuru izbila je nakon nekolikog godina sukoba između arapskih nomada i afričkih ratara. Pobunjenici tvrdke da je Kartum naoružao arapske snage poznate pod nazivom Janjaweed koje pljačkaju i pale sela pokušavajući provesti etničko čišćenje.

UN upozorava da je sukob izazvao najveću humanitarnu krizu u svijetu s približno 200.000 izbjeglica u susjednom Čadu i više od milijuna prognanih unutar Sudana.

UN-ov koordinator za Sudan Manuel Aranda da Silva rekao je kako ga ohrabruju nastojanja Sudana da popravi situaciju u Darfuru, ali glavna zapreka i dalje ostaju nedovoljna sredstva za pružanje pomoći svima kojima je potrebna.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više