Suđenje Miloševiću nastavljeno svjedočenjem novinara ITN-a

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu nastavljeno je svjedočenjem novinara britanske televizijske postaje ITN Paula Daviesa o napadu JNA na Dubrovnik u jesen 1991. godine

Davies, koji je u studenome i listopadu izvještavao iz opkoljenog grada, ustvrdio je tijekom svjedočenja da je JNA granatirala dubrovačke hotele i stari grad unatoč činjenici da na tim lokacijama nije bilo obrambenih položaja branitelja.

Znam da su granatirani hoteli Libertas, Belvedere, Excelsior i Imperijal, a pogođen je i hotel Argentina, rekao je Davies. Odgovarajući na pitanje tužitelja Geoffreya Nicea, Davies je rekao da je u hotelima bilo puno izbjeglica, ali da u njima nije bilo obrambenih položaja.

´Nisam vidio nikakve vojne obrambene položaje, mislim da bih ih vidio - u hotelima je bilo puno izbjeglica, ali nisam vidio vojne osobe´, rekao je Davies.

Davies je rekao da dubrovački stari grad nije bio granatiran veći dio vremena, ali je oštećen u napadima od 9. do 12. studenoga 1991.

´Čini se da se politika promjenila od 9. do 12. studenoga´, rekao je Davies.

Ne znam zbog čega, ali tada je stari grad snažno granatiran i bilo je puno oštećenih zgrada koje su bile jasno obilježene zastavama s oznakama UNESCO-a, rekao je Davies.

On je rekao da u starom gradu nije bilo obrambenih položaja hrvatskih branitelja.

´Ondje sam proveo tri tjedna. Često sam odlazio u stari grad i nikad nisam vidio nijedan obrambeni položaj. Ni u jednom trenutku nisam primjetio da se pucalo iz starog grada, osim iz minobacača negdje iz blizine starog grada´, rekao je Davies.

Davies je također rekao da su hrvatski branitelji bili loše naoružani, te da su samo povremeno mogli ugroziti položaje JNA oko opkoljenog grada, odnosno ratne brodove JNA u dubrovačkom akvatoriju.

´Hrvati nisu imali puno oružja, a ono što su imali bilo je slabe kvalitete. Oni nisu imali oružje kojim su mogli ugroziti ratne brodove´, rekao je Davies.

On je rekao da je bilo dosta pokušaja napada na položaje JNA na brdu Žarkovici, ali su oni uglavnom bili neuspješni.

´Jednom su Hrvati uspjeli dovoljno približiti minobacač kako bi pogodili Žarkovicu granatom. To sam vidio samo jednom´, rekao je Davies.

´To nije bio rat. Bio je to napad na ljude koji su se samo sporadično mogli obraniti. To nije bio izbalansiran događaj, bio je to jednosmjerni rat´, kazao je Davies.

Pročitajte više