SUĐENJE STRUGARU: IZVEDEN PRVI SVJEDOK TUŽITELJSTVA

Drugog dana suđenja umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) branitelji opruženoga iznijeli su prigovore na uvodnu riječ tužitelja iznesenu dan ranije a izveden je i prvi svjedok tužiteljstva.

Strugar je optužen u devet točaka za kršenje ratnog prava i običaja, za ubojstva, okrutne postupke, napade na civile, razaranje vjerskih i kulturnih objekata te povijesnih spomenika na području Dubrovnika.

Kao svjedok tužiteljstva izveden je Adrien Paul Stringer, koji je u vrijeme na koje se odnosi optužnica (od 6. do 31. prosinca 1991.), bio član promatračke misije Europske komisije. On je svjedočio o događajima koji su prethodili imenovanju Pavla Strugara zapovjednikom 2. operativne grupe JNA.

On je kazao da je u listopadu 1991. godine imenovan članom tima koji je poslan na područje Dubrovnika jer je promatračka misija u Hrvatskoj strahovala da bi napadi iz okolice Dubrovnika mogli prerasti u napade na sam grad. Dubrovnik je, kazao je Stringer, u to vrijeme bio blokiran, namirnice nisu stizale u grad, a bili su prekinuti dovod električne energije i vode.

Promatračka misija trebala je s predstavnicima kriznog stožera Dubrovnika i s predstavnicima JNA-a dogovarati popravak električnih i vodovodnih instalacija. Prvi je sastanak bio održan 11. listopada a slijedili su i drugi idućih dana na kojima je bilo riječi o popravku električnih i vodovodnih instalacija, prekidu blokade Dubrovnika i dopuštenju da se u nj dopreme namirnice i medicinske potrepštine, posvjedočio je Stringer.

Rekao je da je u to vrijeme snagama JNA-a raspoređenima oko Dubrovnika zapovijedao general Ružinovski i da su promatračima sugovornici tvrdili da snage JNA ne kane napasti Dubrovnik zbog njegove povijesne i kulturne važnosti.

Dana 13. listopada na sastanku je promatrački tim bio obaviješten da će Ružinovskog kao zapovjednika 2. operativne grupe zamijeniti general Pavle Strugar.

Na pitanje tužitelja jesu li u Starom gradu ili Dubrovniku viđeni naoružani ljudi, rovovi, permanentni vojni položaji ili bunkeri, Stringer je odgovorio niječno.

Promatrački se tim, kazao je svjedok, nije niti jednom sastao sa Strugarom, ali su preko njegova oficira za vezu tražili ponovno prekid blokade, isporuku namirnica i medicinskih potrepština u grad i nastavak popravka električnih i vodovodnih instalacija.

Prema Stringerovim riječima, promatrački je tim dobio obavijest od Strugara da, iako se u Starom gradu skrivaju "ljudi koji naređuju ubojstva vojnika JNA", još uvijek postoji obveza prema Dubrovniku.

Stringer je posvjedočio da je neposredno prije svog povratka u Zagreb promatrački tim čuo da su stanovnici sela Obod pored Cavtata obaviješteni da će taj grad biti sravnjen sa zemljom. Kako je rekao tužiteljima, zatražen je kontakt sa Strugarom ali odgovor na to nisu dobili.

Stringer je 16. listopada vraćen u Zagreb jer je na područje Dubrovnika došao drugi promatrački tim.

Početak suđenja počeo je pokušajima branitelja Vladimira Petrovića da se odbace dokazi koji se odnose na razdoblje koje nije obuhvaćeno optužnicom. Tvrdnja da je ono što se događalo 6. prosinca rezultat nečega što se događalo ranije je neodrživa jer se to događalo izvan vremena koje je obuhvaćeno optužnicom, istaknuo je branitelj Petrović.

Sudac je, priznavši da je to pitanje od velike važnosti, pozvao branitelje da se pismeno očituju jer će odluka o tom pitanju utjecati na vođenje rasprave. Branitelji su izjavili da bi se pismeno mogli očitovati do sredine siječnja.

Na Petrovićev prigovor na video-zapis o Dubrovniku, tužitelj mu je odgovorio da je taj film "iznio pogled na Dubrovnik iz različitih kutova te će biti prikazan još jedan u kojem se prikazuje razaranje kao i nanesena šteta".

Branitelji su, zbog lošeg zdravstvenog stanja njihova branjenika, zatražili da rad suda idućih dana bude ograničen na dva sata koliko bi Strugar mogao podnijeti.

Suđenje se nastavlja i u četvrtak.

Pročitajte više