Suđenje turskim novinarima koji su objavili da Ankara podupire islamiste bit će zatvoreno za javnost

Foto: Hina

KAZNENI sud u Istanbulu na kojemu je počelo suđenje dvojici poznatih oporbenih novinara odlučio je da će se rasprave održati iza zatvorenih vrata zbog "nacionalne sigurnosti", rekao je novinar AFP-a.

Can Duendar, glavni urednik dnevnika Cumhuriyet i Erdem Guel, njegov direktor iz ureda u Ankari, optuženi su za špijunažu, odavanje državnih tajna i pokušaj državnog udara zbog napisa u kojemu optužuju Tursku za dopremu oružja sirijskim islamističkim pobunjenicima.

Dvojica novinara, kojima prijeti doživotni zatvor, došli su pred palaču pravde, gdje ih je pljeskom dočekalo dvjestotinjak pristaša, kolega, oporbenih zastupnika i običnih građana koji su ih do ulaza u zgradu ispratili povicima "neće ušutkati slobodu govora".

Duendar i Guel, koji su u pritvoru proveli više od 90 dana, u svibnju 2014. su uz fotografije i videosnimku objavili poduži napis o dopremi oružja u kamionima turske obavještajne službe (MIT) islamističkim pobunjencima u Siriji u siječnju 2014.

Taj je napis razbjesnio Erdogana koji je uvijek nijekao da podupire radikalne pokrete neprijateljski raspoložene prema režimu u Damasku, s kojima je njegova vlast prekinula veze.
 

Pročitajte više