SUĐENJE ZA EKSPLOZIJU U OGULINSKOJ VOJARNI NAJVJEROJATNIJE SREDINOM SVIBNJA

Suđenje šestorici optuženima za eksploziju u ogulinskoj vojarni Sv. Petar u studenome 2000. u kojoj je ranjen 21 ročnik trebalo bi početi sredinom svibnja, doznaje se na Općinskom sudu u Ogulinu.

"Sudska rasprava biti će zakazana najkasnije do sredine svibnja", izjavila je Hini predsjednica Općinskog suda u Ogulinu Đurđa Lipošćak.

Suđenje je trebalo početi u listopadu prošle godine, no odgođeno je jer je branitelj prvooptuženog Danijela Došena, odvjetnika Krešimir Vilajtović zatražio izuzeće sutkinje Lipovšćak i predsjednika Županijskog suda u Karlovcu Davorina Rukavine.

Vrhovni sud nije uvažio zahtjev obrane za izuzećem Rukavine koji potom nije uvažio zahtjev za izuzećem Općinskog suda u Ogulinu. Zamjenik predsjednice tog suda Predrag Ćurćić odbio je pak zahtjev za izuzećem raspravne sutkinje Lipošćak, pa će ona ponovno predsjedavati sudskim vijećem.

Obrana je svoje zahtjeve temeljila na saznanju da je u sklopu istražnih radnji na vojnom poligonu u Slunju obavljena rekonstrukcija ispaljivanja na istom minobacaču uz koji je 16. studenoga 2000. ranjen 21 ročni vojnik, a da istražni sudac nije obavijestio ni pozvao na rekonstrukciju optuženog Došena ili njegovog branitelja.

Sutkinja Lipošćak izjavila je danas da je u rekonstrukciji događaja ispaljeno puno granata, te da je sve zabilježeno video snimkama, nakon čega je sporni minobacač pohranjen u 70. bojnu Vojne policije u Karlovcu.

"Istina je da se na tim snimkama ne vidi ništa drugo osim puno prašine i da se nakon te rekonstrukcije ne zna ništa više nego prije nje. Budući da je minobacač 70. bojni samo smetao, ovih sam dana dala dopuštenje da se prebaci ponovno u Vojarnu Sv. Petar", kazala je.

Prema optužnici za eksploziju u ogulinskoj vojarni, prvooptuženi Došen koji je tada bio ročnik, a u eksploziji je i sam izgubio jednu nogu, odgovarat će za kazneno djelo protiv opće sigurnosti ljudi i imovine. Uz njega, sudit će se još petorici časnika i dočasnika za kaznena djela protiv oružanih snaga i to zbog "neosiguranja na vojnim vježbama i nepoduzimanju mjera za zaštitu vojne postrojbe". Optuženi su Nikola Stjepan Vuk, Ivica Škoro, Predrag Šinjori, Jerko Sablje i Alojz Fleten.

Dokaže li im se krivica Došen bi mogao biti kažnjen kaznom zatvora do pet godina, a časnici i dočasnici novčanim kaznama ili zatvorom do tri godine.

Od 21 ranjenog ročnog vojnika, devet je bilo teško ranjenih, od kojih šestorica s ozljedama opasnim po život.

(Hina) xvhor yso

Pročitajte više