Suđenje za zločin u bjelovarskoj vojarni; svjedočio preživjeli Kovač

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Varaždinu u nastavku suđenja optuženicima za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila u rujnu 1991. nakon zauzimanja bjelovarske vojarne bivše JNA svjedočio je preživjeli civil Savo Kovač na temelju čijeg svjedočenja je i podignuta optužnica.

Na Županijskom sudu jesenas je počelo ponovljeno suđenje u kojem se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila sudi četvorici Bjelovaraca: bivšim policajcima Luki Markešiću, Zdenku Radiću, Zoranu Marasu i Ivanu Orloviću.

Optuženi su za događaje nakon 29. rujna 1991., kad su hrvatske oružane snage zauzele vojarnu tadašnje JNA "Božidar Adžija" u Bjelovaru, i kad su zarobljeni pripadnici JNA Radovan Barberić, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Mirko Ostojić, Ivan Hojsak i Boško Radonjić odvedeni u bjelovarsku Policijsku upravu, gdje je već bio i civil Savo Kovač, koji je iz svog doma u PU doveden još 2. rujna 1991. Zatim su, kako je navedeno u optužnici, odvedeni u šumu Česmu kod Malog Korenova i ondje ubijeni, dok je Savo Kovač preživio s teškim ozljedama.

Kovač je danas izjavio da su ga iz njegova doma odveli ljudi u maskirnim odorama. U stanu su navodno tražili snajper, no nisu ništa našli. Odveli su ga u policiju, a u ćeliji je bio zatvoren s ljudima koji su navodno bili u vojarni. U noći na 4. listopada došli su po njih, utrpali ih u kombi, odvezli u šumu, postrojili ih i počeli pucati. On se uspio izvući i došao je do mosta pod stražom. Osobama na punktu rekao je da ranjen na strijeljanu te da mu treba pomoć. Nakon dvadesetak minuta Hitna ga je pomoć odvezla u bolnicu u Bjelovar, gdje, kako je rekao, nije smio ni s kim kontaktirati. Nakon operacije prebačen je u bolnicu u Zagreb, gdje je bio mjesec dana, a nakon toga je premješten u zatvorsku bolnicu. Tamo je bio do zamjene, no na zamjenu nije pristao, pa je poslan u zatvor u Kerestinec, gdje je bio do veljače 1992. Nakon toga se vratio u Bjelovar.

Kovač je rekao da optuženike u to vrijeme nije poznavao, nitko od optuženika nije došao po njega u stan. Kako je rekao, na strijeljanju su bile četiri osobe, no ne zna koje, jer je bio mrak.

Sudsko vijeće je Kovaču omogućilo da zbog bolesti i psihičkih tegoba svjedoči putem videolinka iz prostorije s drugoga kata suda kako bi se izbjegao susret s optuženicima. Suđenje se nastavlja sutra obranama optuženika.

U nastavku će biti saslušano tridesetak svjedoka, sud će od MUP-a zatražiti podatak o tome jesu li sačuvani materijalni tragovi uzeti s mjesta događaja, a od Ministarstva obrane popis osoba zatečenih u bjelovarskoj vojarnici u vrijeme kad je zauzeta.

Četvoricu Bjelovaraca Županijski je sud u prosincu 2001. oslobodio optužbe, no odvjetništvo se žalilo, pa je Vrhovni sud prihvatio žalbu, ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje pred potpuno promijenjenim vijećem. Kako na bjelovarskom sudu više nema sudaca za takav kazneni progon, Vrhovni je sud mjesnu nadležnost prenio na varaždinski Županijski sud kao drugi stvarno nadležan sud u tom predmetu.

Pročitajte više