Šuker ni na nebu, ni na zemlji: U odnosu na stanje otprije tri mjeseca sad je super

"RAZMIŠLJAMO o uvođenju kraćeg radnog tjedna za industrije koje bilježe pad narudžbi posebice ako se ova kriza nastavi, odnosno teško vrijeme. Također trebamo još vidjeti na koji način možemo i kako uopće subvencionirati plaće radnicima zaposlenima u tim sektorima", rekao je  ministar financija Ivan Šuker na današnjem susretu s poduzetnicima u organizaciji Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca na tzv. radnom ručku. Zanimljivo je kako ministar Šuker nije objašnjavao na koji bi način država subvencionirala kraći rad, već je samo dobacio kako je to ipak tema za razgovor sa socijalnim partnerima.

Nebo i zemlja

Ministar Šuker danas je tako pokušao obrazložiti Vladine antirecesijske mjere pojašnjavajući kako je osnovni cilj vladinih aktivnosti u borbi protiv krize osiguravanje likvidnosti. Naime, upravo je likvidnost, objasnio je Šuker, temelj za funkcioniranje gospodarstva u kriznom razdoblju. Tako bi prema zamisli ministra financija uz likvidnost sustava poduzetnici ne bi imali problema u ispunjavanju obveza prema državi i drugim poduzetnicima.

"Prihodi od PDV-a u zadnjih mjesec i pol dana vraćaju se na razinu od prošle godine", rekao je Šuker u jednom trenutku što po njemu dokazuje kako je likvidnost korisnika proračuna i državnih tvrtaka znatno poboljšana. Štoviše Šuker je u jednom trenutku rekao kako se sadašnje stanje gotovo i ne može usporediti s onim prije tri mjeseca.

"To je vam je  kao nebo i zemlja u odnosu na stanje otprije tri mjeseca! Uz to i druge mjere Vlade među kojima je najvažniji rebalans proračuna, ukazuju na to da će Hrvatska uspješno plasirati obveznice na međunarodnom tržištu", najavio je danas Šuker što je ispalo malo nejasno jer prema stavu Vladu prije tri mjeseca navodno i nismo bili u krizi. No, Šuker je nastavio naglasivši kako je Vlada svjesna problema koje poduzetnici imaju zbog plaćanja PDV-a na fakturu.

Zaradio pljesak, pa muk

Zanimljivo je kako je nakon toga Šuker zaradio pljesak koji je odmah stao čim je dodao da bi uvođenje plaćanja PDV-a po realizaciji razorilo platni sustav u Hrvatskoj. Prema Šukerovoj zamisli ili računici rješavanjem nelikvidnosti neće biti problema niti s uplatom PDV-a.

"Taj problem imaju oni kojima nije na vrijeme plaćeno", rekao je Šuker najavljujući izmjene Zakona o trgovačkim društvima prema kojima vlasnici poduzeća koji imaju neispunjene obveze prema državi i drugim poduzećima, neće moći osnovati novo poduzeće.

M.M.
Foto: Saša Midžor Sučić (Cropix)

Pročitajte više