Sukob radikalnih islamista i stanovništva na području Brčkog

POLICIJSKI izvori u Brčko-distriktu objavili su u nedjelju da je prošlog četvrtka navečer u Maoči kod Brčkog došlo do sukoba u kojem je Bošnjak Fuad Šabanović (47), braneći malodobne kćerke Srpkinje Željke Radmanović od nasrtaja pripadnika radikalne islamske organizacije vehabija, nožem ozlijedio Dževada Kopčalića (33) pripadnika ove skupine.

Do sukoba je došlo nakon što je Šabanović zaustavio džip koji je uporno pratio dvije kćerke Željke Radmanović, srpske obitelji koja živi u kolektivnom smještaju u Prutačama, i sukobio se s Kopčalićem, jednim od trojice putnika u vozilu, kojem je nožem nanio lakše ozljede. Fuad Šabanović je po nalogu javnog tužiteljstva Distrikta uhićen i nalazi se u pritvoru, a Kopčalić, koji je napao Šabanovića i kod kojega je policija pronašla pištolj, smješten je u bolnicu.

Željka Radmanović i njene kćerke, nakon iskaza datog policiji, odbijaju razgovarati s novinarima.

?Nisam spremna govoriti o ovom slučaju. Moram tražiti smještaj i vidjeti gdje ću dalje?, izjavila je novinarima Radmanović dodajući da se više ne osjeća sigurnom u Prutačama.

Sukobi domaćih stanovnika i pripadnika vehabija u naselju Prutače traju od doseljavanja pripadnika te radikalne organizacije u Gornju Maoču, na granici općina Srebrenik i Brčko. Prije toga su živjeli u selu Bočinja kod Maglaja odakle su, nakon čestih sukoba sa Srbima-povratnicima i pod pritiskom međunarodne zajednice preseljeni u Gornju Maoču. Radikalni islamisti sve se češće sukobljuju i s Bošnjacima, a prije nekoliko dana vehabije su kod Zenice pretukle mjesnog hodžu jer obred u džamiji, po njihovoj ocjeni, nije obavljao prema arapskom ritualu.

Vehabije, radikalni veterani rata i pripadnici Organizacije aktivne islamske omladine (AIO) ideološki se mogu usporediti sa sljedbenicima arapskog propovjednika iz 18. stoljeca Muhammeda ibn Abdu-l-Wehhaba, čija konzervativna doktrina prevladava u današnjoj Saudijskoj Arabiji. Život temelje na islamskom zakonu, Kuran smatraju "svojim ustavom". AIO se kao organizacija registrirala u BiH još 1995. godine, a procjenjuje se da ima više tisuća pripadnika, iako taj broj nikad nije službeno potvrđen.

Pročitajte više