ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Sukob šefice sindikata i ministra u Otvorenom: "Ovako ćete teško do dogovora"

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

NASTAVAK štrajka prosvjetara bio je tema sinoćnje emisije "Otvoreno" na HRT-u.

Iako je prije dva dana nakon sastanka predstavnika sindikata i vlade rečeno kako se dogovor nazire, iz sinoćnje emisije to se nije moglo zaključiti. Naime, u emisiji su gostovali Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava; Stipe Mamić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja; Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja; Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika te Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije Hrvatske.

Na početku emisije suočili su se ministar Aladrović i Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Šprem je rekla da vlada treba uvidjeti da je već 19. dan štrajka i da neće odustati. Ona kaže da je vrijeme da se vlada zapita je li obrazovanje važno u RH. Na ustupke ne pristaju, a o uvažavanju zahtjeva ovisi do kada će štrajk trajati.

"Dok vlada ne uvaži naše zahtjeve, štrajkat ćemo", kaže Šprem.

Ministar: Ovako će teško do dogovora

Da do dogovora još nije došlo potvrdio je i Aladrović.

Aladrović je rekao da komuniciraju o povećanju 6,12% u 2020. za sve javne i državne službenike. Dodao je da žele na stol staviti sve nelogičnosti. Dodao je da su krenuli od nule i nudili neka povećanja. Štrajk će se potencijalno nastaviti, a vlada nudi određena rješenja. Smatra da je svima mjesto za pregovaračkim stolom i dodao je da neplaćanje štrajka nije konstruktivno te da jedna strana treba popustiti.

"S ovakvim pozicijama će jako teško do dogovora", dodao je.

Kazao je da sve nelogičnosti žele jednako promatrati.

Pomoćnik ministrice Divjak Stipe Mamić kaže da bi nastavak štrajka mogao ugroziti školsku godinu i smatra da je već naneseno mnogo štete učenicima. Dodao je da do kraja godine moraju ispregovarati osnovicu.

Šprem smatra da ako dođe do ugrožavanja školske godine nije kriv sindikat nego vlada. Rekla je da vlada svojim postupcima još više demotivira profesore i odgovorna je što nisu uvaženi zahtjevi zaposlenih u sustavu obrazovanja. Ponovila je da će štrajk trajati dok vlada ne ponudi odgovarajuće rješenje. Slaže se s Aladrovićem da trebaju razgovarati, no vlada ih je dugo ignorirala.

O plaćama policajaca

Jagić kaže da su policijski službenici najpotplaćeniji, ispod prosvjete. Smatra da svako zanimanje ima svoje specifičnosti, no sramotno je da policajac s 20 godina staža ima oko 5800 kuna plaće. Dodao je da su oni među prioritetnima u državi. S ovakvim plaćama ne mogu živjeti kao normalni ljudi, kaže.

Šef sindikata: Državni službenici su potplaćeni

Boris Pleše, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika, smatra da su plaćama zadovoljni svi oni koji šute. Rekao je da treba govoriti i o onima o kojima se ne priča, a koji su državni službenici - i oni su potplaćeni i imaju niže plaće nego što bi htjeli i treba ih valorizirati kroz koeficijente. Dodao je da treba napraviti funkcionalnu analizu radnih mjesta, što upućuje na analizu koeficijenata, a spremni su o tome razgovarati u svakom trenutku.

Šprem protiv horizontalnog pristupa

Šprem je Aladroviću postavila pitanje smatra li da će horizontalni pristup riješiti probleme plaća, a on je kazao da će, ako govorimo o redizajnu kompletnog sustava plaća, to riješiti sve probleme.

Aladrović kaže da i učitelji i liječnici žive od apsolutnih, a ne od relativnih iznosa. Vjeruje da učiteljima neće biti problem ako im plaća bude veća za 400 kuna. Šprem ne podržava horizontalni pristup, smatra da on nije rješenje, kao što nije rješenje ni čekati što će se dogoditi jednog dana.

"Vlada mora uvidjeti da se reforma školstva provodi upravo sada", rekla je.

Na pitanje koliko dugo još možemo izdržati sa štrajkom u školama Stipe Mamić kaže "ne dugo".

"Ovo je kritična granica", dodao je.

Pročitajte više