Sukob vladajućih i opozicije Crne Gore oko proglašenja Stjepana Mesića počasnim građaninom Podgorice

PROGLAŠENJE Stjepana Mesića počasnim građaninom Podgorice ostalo je u sjeni sukoba vladajućih i opozicijskih političara te zemlje o opravdanosti novostečenog naslova hrvatskog predsjednika.

Mesić je izjavio da mu nova titula "jako imponira". "Zahvaljujem onima koji su mi dodijelili titulu prvog počasnog građanina glavnog grada Crne Gore, a ostale komentare ostavit ću za dan kada mi bude uručeno priznanje" - rekao je za Radio televiziju Crne Gore, aludirajući na komentare crnogorske opozicije.

Dok mu je Skupština općine Podgorica dodijelila povelju za "promociju mira, stabilnosti i novih političkih odnosa u regiji", opozicija je Mesića optužila da je jedan od inicijatora rata na području bivše Jugoslavije, te da je kao takav odgovoran za smrt mnogih ljudi s tih prostora.

Svađa zastupnika i opozicije nastavila se i u hodniku ispred sale. Srpski internet portal Mondo piše da su između suprotstavljenih strana pale teške riječi, a veći incident spriječilo je osiguranje u zgradi vlade.

Crnogorske opozicijske stranke čin Mesićeva proglašenja počasnim građaninom Podgorice nazvale su "ruganjem žrtvama rata, kojem je u velikoj mjeri doprinio i sadašnji hrvatski predsjednik."

Srpska narodna stranka (SNS) ocijenila je da je crnogorska vlast ovim činom namjerno poslala još jednu antisrpsku poruku.

"To je sramotni trik, da se preko čovjeka koji je direktno umiješan u krvave sukobe s početka devedesetih, aboliraju njegove kolege iz Crne Gore, i tako se sva eventualna odgovornost za te godine prebaci na građane Crne Gore." - stajalište je stranke.

V.Š.
Foto:D.P.

 

Pročitajte više