Sukobi u Vladi federacije BiH zbog investiranja iz Hrvatske

U VLADIi Federacije Bosne i Hercegovine došlo je do oštrog međustranačkog sukoba zbog otvorenih pitanja privatizacije profitabilnih poduzeća u BiH, a neposredan povod je borba za ulazak na tržište mobilne telefonije u toj zemlji koja se vodi između HT Zagreb (THT) i Mobilkoma Austria, ali i želja "Croatia osiguranja" da kupi "Sarajevo osiguranje".

Kako u petak prenose gotovo svi bosanskohercegovački dnevni listovi, ministri Stranke za BiH (SBiH) demonstrativno su napustili sjednicu federalne vlade održanu dan ranije u Mostaru.

Na takav postupak oni su se odlučili nakon što su neki ministri Stranke demokratske akcije (SDA) te svi ministri iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) odbacili prijedlog izmjena federalnog zakona o privatizaciji.

Prijedlogom kakvoga je inicirao ministra industrije Izet Žigić (SBiH) otvorio bi se postupak revizije privatizacije nekih profitabilnih poduzeća koja su iz državnog u privatno vlasništvo prešle ne temelju tzv. Markovićevih zakona.

Riječ je prije svega o "Sarajevskoj pivari", Aluminijskom kombinatu iz Mostara i sarajevskoj tvornici duhana (FDS).

Istodobno bi se zakonom onemogućilo da u daljem postupku privatizacije u BiH sudjeluju tvrtke koje su u državnom vlasništvu (djelomičnom ili potpunom), bez obzira na to jesu li registrirane u zemlji ili inozemstvu.

Na taj način izravno se pokušalo spriječiti "Croatia osiguranje" u natjecanju za kupnju "Sarajevo osiguranja", a istodobno bi se T-HT onemogućio u pokušajima da složenim procesom prenosa vlasničkog udjela u Eronetu na HT Mostar postupno postane vlasnikom treće GSM licence u BiH.

Zanimljivo je da se sa Žigićevim prijedlogom složio i federalni premijer Ahmet Hadžipašić, koji je također iz SDA, dok su njegove stranačke kolege Nedžad Branković i Zijad Pašić bil odlučno protiv.

"Aferim, gospodo. Naše domaće firme i radnike treba baciti u blato, a omogućiti potpunu rasprodaju državne imovine", kazao je na sjednici premijer Hadžipašić svojim stranačkim kolegama i ministrima iz HDZ-a, kako ga citira "Dnevni avaz".

Ministar trgovine Maid Ljubović pojasnio je za "Oslobođenje" kako su ministri iz SBiH napustili sjednicu jer su uvjereni kako su predložene izmjene zakona o privatizaciji dobre i štite državni interes.

Ministrima iz SBiH nije jasno zašto bi BiH dopustila da njene tvrtke kupe druge tvrtke koje su u vlasništvu drugih država.

Time bi se, smatraju oni, samo obavilo novo podržavljenje imovine.

Kako tvrdi "Oslobođenje", u SBiH posebice su ljuti zbog nedavnog pokušaja da se "telekomunikacijski sektor BiH ustupi HT Zagreb" aludirajući na ponudu T-HT da neko vrijeme nastavi dijeliti profit od mobilne telefonije s Federacijom no da nakon toga postane potpunim vlasnikom HT Mostar, a time i ukupnog profita.

Javna je tajna kako su ministri iz SBiH smatrali da je ponuda Mobilkoma Austria povoljnija jer nudi svjež a ne "papirnati" kapital i to pod povoljnijim uvjetima.

Ministar Braković takve je optužbe kvalificirao kao "političke pamflete".

Pojašnjavajući kako bi osobno možda i mogao poduprijeti prijedloge koje zastupa Žigić, Branković je kazao kako je vrlo vjerojatno da su oni protivni međunarodnim normama.

"Upitno je smije li vlada spriječiti slobodan protok ljudi i kapitala", kazao je Branković.

Zamjenik premijera i ministar financija Dragan Vrankić (HDZ) kazao je pak kako su ministri iz SBiH pokušali prevariti svoje kolege mijenjajući u zadnji trenutak ranije usuglašeni tekst prijedloga izmjena zakona o privatizaciji.

Vrankić je kazao kako se željelo onemogućiti državne tvrtke iz Federacije da sudjeluju u privatizaciji državnih firmi s istog područja da bi se onda pojavio prijedlog koji tu zabranu znatno proširuje.

"Postoji pravda. Da nisu glasovala dva ministra iz SDA, HDZ bi opet bio preglasan", kazao je Vrankić.
ž

Pročitajte više