Summit hrvatskih gospodarstvenika u Clevelandu

PREDSTAVNICI hrvatske Vlade informirali su u subotu u Clevelandu summit hrvatskih gospodarstvenika iz cijeloga svijeta o mogućim područjima za njihova ulaganja i reformama koje hrvatska namjerava poduzeti kako bi ih olakšala.

Summit najuspješnijih hrvatskih gospodarstvenika iz iseljeništva koji se održava od 25. do 27. lipnja završit će službenim formiranjem Grupe 100, skupine iseljenika zainteresiranih za ulaganje u RH i poslovanje s hrvatskim tvrtkama.

Hrvatski iseljenici govorili su nazočnim brojnim predstavnicima hrvatske Vlade o preprekama za ulaganje i poslovanje u RH navodeći korupciju, birokraciju, skupu radnu snagu i neuređenost zemljišnih knjiga.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Boris Koketi rekao je u subotu nazočnima kako RH intenzivno radi na sređivanju zemljišnih knjiga i katastra za što će do 2008. potrošiti 40 milijuna eura. On je također rekao da će predstojeće izmjene zakona pojednostaviti i ubzati uknjižbu vlasništva u Hrvatskoj.

Vedrana Carević iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak navela je kako banka ima posebne programe za otpočinjanje i razvoj malih i srednjih tvrtki za što je Grupa 100 posebno zainteresirana.

Igor Maričić iz Hrvatske agencije za promociju investicija kazao je kako Hrvatska posebno potiče nova ulaganja davanjem posebnih pogodnosti u 14 slobodnih zona te na područjima od posebne državne skrbi. On je naveo i da Zakon o poticanju investicija predviđa izuzeće od poreza na dobit i poticaj za zapošljavanje što može pogodovati ulaganjima Hrvata iz dijaspore.

Nauspješniji Hrvati iz iseljeništva žele ulagati u hrvatsko gospodarstvo, ali očekuju da hrvatska Vlada počne provoditi obećane reforme. Neki od njih poučeni lošim iskustvima u poslovanju s RH oprezno pristupaju eventualnim novim poslovima ne želeći nova razočaranja.

Steve Bubalo, multimilijunaš iz Kalifornije gdje posjeduje građevinsku tvrtku, rekao je kako je poslije prvog uspješnog ulaganja u Dalmatinsku banku uslijedio niz razočaranja. Naveo je kako unatoč najvećoj ponudi nije uspio dobiti kamenolom i asfaltnu bazu u Karlovcu jer, kako tvrdi, nije želio nikoga potplatiti. Navodi i neuspjeh u natječaju za Croatia osiguranje za koje je nudio 120 milijuna dolara.

Mislio je odustati od ulaganja u RH, ali se predomislio nakon što je nova hrvatska Vlada obećala da će se Hrvatska otvoriti za dijasporu i osigurati korektne natječaje. Nakon ohrabrujućih signala nove hrvatske Vlade Bubalo je kupio poljoprivredno dobro Vrana kod Biograda na Moru na javnom natječaju na kojem je ponudio najviše.

Nepoštivanje zakona i birokratsku "papirologiju" Bubalo vidi kao velike probleme za ulagače u Hrvatskoj. "Za istu stvar morate ići na 50 mjesta", kazao je. Bubalo navodi kako je nakon ohrabrujućih novih iskustava otvoren za nova ulaganja. IPK Osijek je već kontaktirao Bubala radi ulaganja u povećanje proizvodnje šunki sa 120.000 komada godišnje na jedan milijun komada. "Ako je nešto kvalitetno, i ako su kvalitetni ljudi, možemo o tome porazgovarati", kaže on o eventualnom novom poslu.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više