Summit ne rješava problem: Merkel i Moody´s u jedan dan srušili sav optimizam o rješenju krize

ČINI se kako će europski politički lideri krucijalni EU summit u Bruxellesu, koji se održava za pet dana, ipak dočekati u lošem raspoloženju.

Nakon što se prošlo tjedan probudila mala doza optimizma da se rješenje za okončanje krize eurozone nazire, uz stalno jačanje eura, jučer je skoro sve "palo u vodu".

Prvo je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble prenio poruku svoje kancelarke Angele Merkel kako "summit neće osigurati definitivno rješenje za dužničku krizu u regiji", što je uzrokovalo pad vrijednosti eura od 1,1 posto. Merkel je najavila kako će potraga za rješenjem europske krize biti dug proces kojim će se EU baviti i sljedeće godine, što je bilo dovoljno da se pesimizam ponovno uvuče među investitore.

Kao dodatni udarac, u nastavku dana je na francuska vrata došla prijetnje iz Moody'sa, koji joj je poručio da će izgubiti svoj AAA kreditni rejting u naredna tri mjeseca ukoliko ne uspije ostvariti napredak u pogledu ključnih ekonomskih i fiskalnih reformi.

Ta se poruka može protumačiti kao upozorenje da u Europi naprosto nema novca za saniranje svih problema, od sanacije banaka do spašavanja Grčke, a bez da to u probleme ne uvede i zemlje koje relativno "dobro stoje", poput Francuske. Sigurno je samo da eurozona ponovno ulazi u fazu političke i financijske neizvjesnosti.

Pročitajte više