SUNCE IZLAZI U MAGLOVITOJ LONDONSKOJ GALERIJI

Žarko žuto sunce pojavilo se na sumornom domjenku u londonskoj galeriji kad je islandski umjetnik Olafur Eliasson proteklog tjedna otkrio svoje najnovije djelo. L

Ogromna instalacija Weather Project (Projekt vrijeme) ispunjava 155 metara dugu dvoranu u galeriji Tate Modern na obali Temze sablasnim svjetlom dok strojevi za maglu ispuštaju laganu izmaglicu koja širi svjetlost.

Sve podsjeća na legendarni film Francisa Forda Coppole "Apokalipsa danas"! Instalacija sadrži ogromno ogledalo koje visi iznad dvorane cijelom dužinom i širinom, dok se na kraju dvorane nalazi osvijetljeni luk koji se u ogledalu reflektira i daje dojam kruga.

Zbog ogledala, svaka osoba koja uđe u dvoranu postaje svojim odrazom sastavni dio instalacije.

"Želim postaviti pitanje osobnosti... odnosa pojedinca i društva", rekao je Eliasson. Odbacio je komentar da se, uzimajući vremenske prilike kao temu, želio našaliti s poznatom opsesijom Britanaca vremenom. "To nije britanska, nego opsesija cijele sjeverne hemisfere", izjavio je on.

Eliasson, rođen 1967., obično koristi elemente prirode u svojim djelima, čime, kako kaže, želi izazvati usvojene stavove o odnosu čovječanstva prema okolini.

"Ne radi se o pogledu na nešto, već o preispitivanju tog pogleda na nešto", rekao je on. "Ovdje magla znači da se slika neprestano mijenja. Ako dođete ujutro, to je izlazak sunca. Kad odete navečer, to je zalazak", rekao je umjetnik, čija je izreka da je jedina stvar koja nam je svima zajednička to da smo svi različiti.

Djelo će se moći razgledati do 21. ožujka iduće godine.

Pročitajte više