supek opet izabran za predsjednika Pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu

Akademik Ivan Supek ponovno je izabran za predsjednika Pokreta za demokraciju i socijalnu pravdu na poslijepodnevnoj skupštini te udruge u Zagrebu, na kojoj se čulo više oštrih kritika hrvatskim vlastima glede stanja demokracije i odnosa prema ´slučaju Iraka´.

Akademik Dušan Bilandžić podnio je ostavku na mjesto dosadašnjeg predsjednika uz objašnjenje da nije uspio ispuniti preuzete obveze. U proteklom mandatu akademik Supek bio je počasni predsjednik Udruge.

Stanje u svijetu je dramatično, jer neoliberalizam nastoji stvoriti novi svjetski poredak kako bi se domogao slobodnih tržišta, kazao je Supek. Zato pokreće nove ratove, jučer protiv Afganistana, sutra protiv Iraka, dodao je i zamjerio hrvatskoj vlasti da je potpisivanjem Vilniuskog dokumenta pogazila povelju UN-a koji definira pravedan rat.

Zagrebački protesti protiv Vilniuske povelje spasili su čast Hrvatske, ocijenio je Supek i zaključio kako Pokret za demokraciju mora više podržati sve udruge nevladina sektora. Mir i demokracija su najveće vrijednosti kojima moramo težiti, kazao je.

Više je puta rečeno kako je nakon posljednje smjene vlasti u Hrvatskoj udruga pasivizirana i financijski gušena.

Ivan Supek (1915.) bio je omiljeni student jednog od najvećih fizičara 20. stoljeća, Woerena Heinseberga. Godine 1933. bio je član ZAVNOH-a za obrazovanje, a 1944. prvi javno upozorio na mogućnost nuklearne katastrofe u svijetu, nekoliko tjedana prije nego su bombe bačene na Hirošimu i Nagasaki. Pokretač je Instituta Ruđer Bošković koji danas proizvodi oko 40 posto znanosti u Hrvatskoj i pokretač Interuniverzitetskog centra u Dubrovniku, koji su posjetili brojni vodeći znanstvenici svijeta. Odupro se Aleksandu Rankoviću u koji je Saveznu komisiju za nuklearnu energiju nastojao iskoristiti u vojne svrhe. Bio je rektor zagrebački od 1969. a smijenjen je sastankom u Karađorđevu.

Pročitajte više