Suradnja HAZU i Kineske akademije društvenih znanosti

Sporazum o znanstvenoj suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Kineske akademije društvenih znanosti (KADZ), potpisan danas u palači HAZU, bit će u narednih pet godina temelj za provedbu zajedničkih znanstvenih istraživanja, razmjenu iskustava i predavača te sudjelovanja na akademijskim i inim konferencijama.

Potpisom predsjednika HAZU akademika Milana Moguša i izvršnoga predsjednika KADZ Wanga Luolina Sporazum je stupio na snagu što je označilo i uspješan završetak nastojanja predstavnika dviju akademija da dosadašnja suradnja njihovih ustanova dobije i službenu potvrdu.

Osim izvršnoga predsjednika i njegove supruge Liu Shicheng, koja je također članica KADZ-a, u izaslanstvu su bili i profesor Zhao Jingxing s Instituta za kvantitativnu i tehničku ekonomiju KADZ-a , pomoćnik glavnoga ravnatelja u Uredu za međunarodnu suradnju KADZ-a Wang Lei i Wu Bulong iz Europskoga odjela Ureda za međunarodnu suradnju KADZ-a. Potpisivanju Sporazuma nazočio je i veleposlanik Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Wu Zhenglong.

S poviješću i djelovanjem vodeće hrvatske znanstvene i umjetničke ustanove goste iz Kine upoznao je predsjednik HAZU akademik Milan Moguš koji je istaknuo da HAZU ima svoje zavode i odjele diljem Hrvatske te svojim djelovanjem "pokriva" cijelu zemlju.

Jer, rekao je predsjednik HAZU, "Hrvatska je zapravo zemlja gradova i to pretežito starih srednjovjekovnih gradova i zato Akademija nastoji svoju djelatnost razvijati u svim većim gradskim središtima". S tim u vezi, akademik Moguš izvijestio je i o najnovijemu odjelu HAZU koji je nedavno otvoren u Bjelovaru.

Izvršni predsjednik Wang Luolin podsjetio je da je KADZ osnovan u svibnju 1977. rekavši da je danas to najveća akademska ustanova u Kini na područjima filozofije i društvenih znanosti i nacionalno središte za obuhvatne studije u tim područjima.

Posebice je istaknuo bogatu knjižnicu KADZ-a s oko šest milijuna knjiga te izdavačku djelatnost rekavši kako se redovito objavljuju 82 različite publikacije koje obuhvaćaju područja njihove djelatnosti, kao i dvije publikacije na engleskom jeziku.

Kineska akademija društvenih znanosti izrasla je zapravo iz Odjela za filozofiju i društvene znanosti Kineske akademije znanosti koji je prije osamostaljenja ima 14 istraživačkih jedinica a broj članova bio je veći od 2200.

Od 1977. do 1981. osnovano je još 16 novih istraživačkih instituta i izdavačkih odjela koji su do 2001. objavili više od sedam tisuću knjiga i više od 80.000 članaka.

Izaslanstvo KADZ-a uz stručnu je pratnju razgledalo i Strossmayerovu galeriju starih majstora u društvu čelništva HAZU.

(Hina) xip yaz

Pročitajte više