Šustar: Trebamo ukloniti zapreke i povećati suradnju gospodarstva, znanosti i privatnika

Foto: Hina

MODELI suradnje gospodarstva i znanosti moraju biti konkretni, a država mora raditi na uklanjanju zapreka kako bi se omogućila njihova još bolja suradnja, poručio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Uklanjanje prepreka suradnji gospodarstva i znanosti

Država mora raditi na uklanjanju što više zapreka kako bi se i privatnom sektoru omogućilo da zajedno s nama stvori još bolju suradnju gospodarstva i znanosti. Ovih se godina o tome puno raspravljalo, ali ti modeli moraju biti konkretni, ne možemo samo deklarativno reći potrebna je suradnja gospodarstva i akademske zajednice", rekao je ministar novinarima nakon konferencije "Poslovna klima u Hrvatskoj - prilika ili izazov", koja je održana u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Šustar amandman Mosta i HSLS-a da se u proračunu oduzme 15 milijuna kuna političkim strankama i dodijeli znanosti smatra dobrodošlim. "To nam svima koristi, međutim, to treba raditi strukturno", smatra Šustar naglašavajući da u financiranju znanosti mora biti jasna nacionalna komponenta ali, u skladu sa standardima Europske unije, mora biti jači i udio privatnog sektora.

Što se tiče Vladina amandmana kojim je osiguran novac za učenički prijevoz, ministar je istaknuo da se do iduće školske godine mora izraditi model "koji će biti pravedniji i uređeniji i bolji za sve naše korisnike". Ne izradi li se takav model, kaže, "nismo ništa napravili".

Predugo odgađanje reformi

Šustar ističe da se predugo odgađalo reforme te da "moramo imati dohodovni i imovinski cenzus koji će biti uređeniji i pravedniji prema korisnicima", ali i da nije dovoljno samo alocirati sredstva na lokalnu ili regionalnu samoupravu, nego mora biti jasna kontrola tih sredstava kako novac iz proračuna ne bi otišao na druge stavke.

Kada je riječ o samom proračunu, Šustar smatra da je na razini izvršenja proračuna u nekim stvarima i bolji u odnosu na prošlogodišnji. Treba nam još, ali da bismo imali, moramo početi provoditi reforme, pa tako i u ovom resoru, rekao je dodavši kako je nekim stavkama, poput centara izvrsnosti, dodijeljeno i više sredstava.

Na pitanje o rastu nastavničkih plaća, Šustar je odgovorio da plaće rastu cijeloj obrazovnoj vertikali za 0,5 posto te je istaknuo da se nastavnicima mora dati jasna podrška želi li se provesti kurikularna reforma. Za ovu fazu reforme osigurano je sedam milijuna kuna, a Ministarstvo će raditi i na osiguravanju sredstava iz europskih fondova.

Objediniti sredstva EU fondova, proračuna i privatnog sektora

Najavio je promjene koje će objediniti sredstva europskih fondova, državnoga proračuna i privatnog sektora. Tu, smatra Šustar, moramo surađivati kako bi se kroz europske fondove omogućila jasna podrška nastavnicima, jer bez nje ne možemo računati da ćemo imati iznimno važnu kurikularnu reformu, te da će ona biti provedena na pravi način.

Što se tiče primjedaba da proračun nije razvojan i socijalan, Šustar je novinarima rekao da se on "naslanja na zatečene uvjete" te da će, "uz reforme koje nas očekuju situacija biti bolja".

"Očekujem da će izvršenje biti u skladu s onim što smo planirali. Vidjet ćemo, radujem se izazovima", zaključio je.

Pročitajte više