Šustaru istekao rok: Jokić najavio pressicu od 10 minuta - odlazi li ekspertna skupina za reformu?

Foto: Hina

EKSPERTNA skupina za provođenje cjelovite kurikularne reforme zakazala je press konferenciju u podne, a poručili su kako će ona trajati tek deset minuta.

Podsjetimo, voditelj kurikularne reforme Boris Jokić dao je ultimatum ministru obrazovanja Predragu Šustaru - on do 10 sati danas mora objaviti ide li se s kurikularnom reformom dalje ili ne. Jokić i suradnici najavili su kako bi mogli odstupiti.

> Jokić postavio ultimatum Šustaru: "Neka do srijede odluči o reformi obrazovanja, ili odlazimo"

Ultimatum koji je ministarstvu postavio voditelj ekspertne skupine za provedbu kurikularne reforme Boris Jokić direktno je izazvan zaključcima saborskog Odbora za znanost koji je tražio da se usred procesa u stručnu skupinu ubaci još deset članova.

Naime, voditelj stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme najavio je da su članovi skupine spremni odstupiti ako ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar do srijede 25. svibnja ne odbaci zaključke saborskog odbora za znanost, među kojima je i onaj da je skupinu potrebno proširiti s desetoro novih članova s različitih područja.

"Zaključci pokazuju potpuno nepoznavanje procesa cjelovite kurikularne reforme“, rekao je Jokić na konferenciji za novinare utvrdivši da je riječ o političkom pritisku jer je odbor donio zaključke koji su "u potpunosti u suprotnosti s odlukama Vlade i resornog ministra“ koji su dali potporu načinu provedbe kurikularne reforme.

> Jokić progovorio o pritiscima i cenzuri, Rusak negira i želi spriječiti da učenici biraju predmete

U međuvremenu, pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin rekao je kako se s reformom ide dalje, dok je predsjednica Odbora za obrazovanje i dalje pri svojem prijedlogu o proširenju skupine za deset članova. Također je objasnila kako učenici srednjih škola ne bi trebali imati mogućnost sami birati predmete.

Ti su zaključci doneseni 19. svibnja, a o njima se glasalo bez oporbe jer je predsjednica Odbora Gordana Rusak, na zahtjev HDZ-ovih zastupnica, promijenila redoslijed točaka sjednice. Upravo je Rusak jučer i danas branila zaključke Odbora kojima je na neki način izglasano nepovjerenje skupini koja već godinu i pol radi na kurikularnoj reformi i preispitivala rad Jokića i njegovih suradnika, ističući da je na prijedlog kurikularne reforme stigao niz primjedbi.

Inače, Rusak je javnosti poznatija po političkoj trgovini, kada je na početku svog prvog saborskog mandata od HSU-a tražila deset tisuća kuna mjesečno za sebe, dodatno na svoju plaću saborske zastupnice te deset tisuća kuna mjesečne plaće za svoju asistenticu i prijateljicu Sanelu Dropulić.

> Prgometova zastupnica prešla u HSLS: Tražila 10 tisuća kuna i zaposlenje prijateljice

U posljednjih nekoliko dana Jokić je i kritiziran, ponajviše od strane Ladislava Ilčića, koji ga je optužio da je isključiv te nesposoban za suradnju. Ministar obrazovanja Šustar očitovao se tek jednom o novonastaloj situaciji, odaslavši priopćenje u kojem je šturo odgovorio kako je kurikularna reforma iznad partikularnih interesa. Jokić pak ustraje na svojoj tezi, dodavši jučer kako su današnje hrvatske škole idealne za štrebere jer se u njima sve uči napamet.

Naglasio je kako obrazovni sustav ne stvara osobe nego okruženje mladim osobama da razviju svoje potencijale. Sustav ih treba osposobiti za nastavak školovanja i rad, rekao je dodavši kako ih treba poučiti da uvažavaju druge te aktivno sudjeluju u zajednici.

Istaknuo je i kako ih sustav treba učiti rješavanju problema, poduzetnosti, donošenju odluka, kreativnom radu i kritičkom mišljenju.

Po Jokićevim riječima, kurikularnu reformu podupiru HUP, Hrvatska gospodarska komora i sindikati. Podupiru nas također Njemačka i Austrija, dodao je Jokić.

Pročitajte više