Sustav za upozorenje na tsunami teško postaviti

SUSTAV uzbunjivanja na tsunamije u Indijskom oceanu, o kojem se počelo razmišljati nakon plimnog vala koji je odnio 150.000 života u regiji, bit će teško uspostaviti jer je preskup za zemlje na tom području a i trebalo bi se puno više ulagati na obrazovanje stanovništva, ocjenjuju stručnjaci.

Nakon ove katastrofe utvrđeno je da zemljama u Indijskom oceanu nedostaje priprema, za razliku od onih u Pacifiku koje na raspolaganju imaju Međunarodni centar za tsunamije na Havajima a koji vlasti upozorava na najmanju uzbunu.

Sustav se sastoji od seizmografa postavljenih blizu pukotina i povezanih na plutajućim bovama koji bilježe seizmička podrhtavanja, plimografa postavljenih u lukama i promatračkih satelita u oceanima.

Iako to funkcionira dobro u Pacifiku, taj sustav ne bi dao dosta vremena za evakuaciju obala Sumatre i Tajlanda koji su bili najbliži epicentru potresa jakosti 9 stupnjeva po Richteru, ocijenila je direktorica Centra za međunarodno uzbunjivanje Laura King.

Indijski ocean ima veliki hendikep: ograničena veličina koja smanjuje vrijeme djelovanja između trenutka potresa i dolaska vala na obalu, podsjeća Marc Andre Gutscher, geofizičar iz laboratorija za Oceanska područja Francuskog nacionalnog centra za znanstvena istraživanja.

"Bazen Indijskog oceana mnogo je manji do pacifičkog i vrijeme uzbunjivanja je mnogo kraće", potvrdio je to i Peter Pissierssens, šef službe međuvladinog oceanografskog povjerenstva UNESCO-a.

Kako on smatra, nemoguće je kopirati sustav iz Pacifika jer su pukotine smještene blizu obala.


Pročitajte više