Sutkinja Visokog kaznenog suda: Imamo toliko ubijenih žena, treba nas biti sram

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

SUTKINJA Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge obiteljskih sudaca Lana Peto Kujundžić gostovala je na N1 televiziji, gdje je komentirala nasilje nad ženama i način na koji se u sudskoj praksi bori protiv nasilja u obitelji.

"Ako govorimo o tome da su presude poruke, vratimo se na onaj dio kako je do toga došlo. Da se netko nasilno ponaša, imamo naučeno ponašanje i ono koje se tolerira u društvu, ali i ono treće, iza zatvorenih vrata u kojem se demotivira žrtvu da podnese prijavu. Žrtva uvijek mora biti saslušana i ispitana", rekla je Peto Kujundžić.

"Moramo se boriti kao država protiv nasilja"

"Sankcija ne donosi promjenu ponašanja, ono što želimo od počinitelja. Bez rada stručnih osoba, kao što je rad s ovisnikom ili rad u određenim grupama gdje se uči nenasilnom ponašanju... Jesmo li spremni kao država shvatiti da imamo problem? Većina počinitelja jesu muške osobe i većina žrtava su žene. I moramo ne prepustiti njima da se same bore protiv toga, nego da se kao država borimo", dodala je sutkinja.

Tvrdi da je sustav pogriješio što nije izgradio neke domove gdje bismo izolirali nasilnike, a ne da se izdvajaju žrtve iz stana i života.

"Moramo imati socijalne stanove za ovakve žrtve. Nasilnik bi trebao provesti neko vrijeme izvan svog doma. Ne bismo dopustili da ne ide na posao, dapače, ali bi živio u jednoj ovakvoj ustanovi gdje bi stručna osoba pratila njegovo ponašanje. Prekršajni sudac ili netko tko donosi odluku mora imati sve informacije o tom počinitelju", kazala je Peto Kujundžić te dodala:

"Ako žrtva nije imala tjelesnih ozljeda, tada policija kaže da je riječ o prekršaju, a čim posumnjaju da je riječ o ozljedi, onda kreću s kaznenim djelom. Jako je važno vidjeti jesmo li napravili sve što je trebalo da se počinitelj više ne pojavi kao počinitelj tog djela."

"Imamo toliki broj ubojstava žena da bi nas trebalo kao državu biti sram"

Obiteljsko nasilje je u porastu.

"Dobro bi bilo svakog počinitelja pritvoriti na neki kraći rok, ali ne i na dulji. Ne možemo se ugledati na SAD, gdje ako tri puta počiniš kazneno djelo, ideš na doživotnu kaznu. Tako se dobiva populacija zatvorenika. Probajmo razmišljati jesmo li našu djecu naučili o ravnopravnosti spolova, jesmo li ih naučili kako razgovarati, imamo li to u školama. Nemamo", kazala je Peto Kujundžić uz zaključak:

"Imamo toliki broj ubojstava žena da bi nas trebalo kao državu biti sram. Hoće li nasilje biti samo prekršaj? Po meni je to kazneno djelo, ali sa specijalizacijom od policajaca, stručnjaka, sudaca i tako dalje."

Pročitajte više