sutra konstituirajuća sjednica istražnog povjerenstva za lenac

Sedmeročlano istražno povjerenstvo koje treba utvrditi sve činjenice vezane za jamstva koja je bivša Vlada davala kreditorima privatnog riječkog brodogradilišta "Viktor Lenac", sutra će u Hrvatskom saboru održati prvu, konstituirajuću sjednicu.

U povjerenstvu, koje je Sabor na zahtjev 16 HDZ-ovih zastupnika imenovao 1. listopada, sjede Anto Đapić kao predsjednik, Šime Prtenjača (HDZ) kao potpredsjednik, Emil Tomljanović (HDZ) kao tajnik, te Dragica Zgrebec (SDP), Josip Vresk (HSS), Florijan Boras (HDZ) i Branimir Glavaš (HDZ) kao članovi.

Povjerenstvo bi, prema ideji HDZ-a, trebalo utvrditi tko su stvarni vlasnici brodogradilišta kojemu su odobreni krediti i državna jamstva, razloge zbog kojih su jamstva izdavana, vrijednost i karakter garancija koje je Lenac davao za osiguranje kredita, posebice hipoteke na pomorskom dobru itd.

Osim toga, Povjerenstvo bi moralo utvrditi i sve činjenice o načinu trošenja dobivenih kredita, eventualnom odljevu novca u inozemstvo i razlozima koji su Lenac doveli u stečaj.

Na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici Povjerenstvo bi trebalo utvrditi način rada, što mu sve treba za istragu, utvrditi logistiku te koje dokumente će tražiti od nadležnih institucija.

Osnivanje povjerenstva u saborskoj su raspravi podržali svi parlamentarni klubovi, iako je oporba uglavnom mišljenja da je njegovo osnivanje motivirano željom da se, iznošenjem političkih diskvalifikacija, a ne činjenica, politički obračuna s bivšom Vladom Ivice Račana.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više