Sutra kreće jači toplinski val. Posebno upozorenje za dvije regije

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, screenshot DHMZ

Drugi ovogodišnji toplinski val je pred vratima. Već sada se može reći da bi trebao biti jači od prvog, s temperaturama koje bi trebale ići do 40 stupnjeva. Na kopnu neće biti dug, no nešto duže će se zadržati na Jadranu.

I danas je sunčano i vruće. Vjetar je na kopnu većinom slab, a na Jadranu ujutro burin, potom slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka danas uglavnom između 29 i 34 Celzijeva stupnja. Sutra će dodatno rasti.

Temperature će sutra ići do 35 stupnjeva. Bit će sunčano, mjestimice i sasvim vedro te danju vrlo vruće. Vjetar će u unutrašnjosti biti slab. Na Jadranu će u noći i ujutro puhati burin, zatim umjeren jugozapadnjak, na otvorenom moru i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom od 14 do 19, na Jadranu od 22 do 25 °C, a najviša dnevna većinom između 30 i 35 °C.

Val vrućine mogao bi negativno djelovati na zdravlje, osobito starijih i osjetljivih osoba te djece. Bit će sunčano, noći tople i vrlo tople, a dani vrući i vrlo vrući, što će posebno doći do izražaja sredinom tjedna. U srijedu će raspoloženje na Jadranu kvariti jačanje juga.

U drugom dijelu tjedna velike vrućine zadržat će se uglavnom na južnijem dijelu Jadrana, dok bi na kopnu temperature trebale pasti za nekoliko stupnjeva. 

Upozorenje na toplinske valove

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje na toplinske valove. Već sutra je za dvije regije, karlovačku i riječku, izdano narančasto upozorenje za opasno vrijeme. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje.

Za utorak je narančasto upozorenje izdano za zagrebačku, karlovačku, gospićku i dubrovačku regiju, dok je za riječko područje zbog vrućina izdano crveno upozorenje, što je najviši stupanj upozorenja i predstavlja "vrlo veliku opasnost". Za osječko, kninsko i splitsko područje vrijedi žuto upozorenje.

Za srijedu je za cijelu zemlju izdano narančasto upozorenje. 

Za četvrtak je za dubrovačku regiju izdano crveno upozorenje, za splitsku narančasto, a ostatak Hrvatske je u žutom. 

Upozorenja i upute Ravnateljstva civilne zaštite

Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo je u nedjelju, uoči za idući tjedan najavljenog toplinskog vala, upozorenje i upute kako bi se izbjegle zdravstvene tegobe, poput iscrpljenosti i pogoršanja kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Kako bi se spriječila dehidracija, savjetuje se unos dovoljno tekućine, negazirane vode i niskokaloričnih napitaka bez kofeina, alkohola i šećera.

Treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima.

Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

Dobro je nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.

Prostor u kojem se živi treba rashladiti koristeći hladniji noćni zrak, danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu, isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.

Savjetuje se izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad, koji valja obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.

Treba redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, za novorođenčad i malu djecu koristiti najviši faktor, a dobro je i odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.

Osobito je opasno ostavljati djecu i životinje u parkiranom vozilu.

S obzirom na to da se očekuje pojačan promet na gradskim cestama i obilaznicama te autocestama, kao i povremeni zastoji, poželjno je izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana.

Na put treba ponijeti vodu i važno je konstantno unositi tekućinu, ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Rashladni uređaj namjestiti na temperaturu sedam stupnjeva nižu od vanjske.

Evo i detaljne prognoze za dane pred nama

Manja količina nestabilnog zraka s Atlantika u sklopu duboke ciklone južno od Islanda prodrla je nad Irsku, Veliku Britaniju i Francusku te se praćena pljuskovima i jakom grmljavinskom aktivnošću premješta prema sjeveroistoku. Mlazna struja s Atlantika dolazi nad sjevernu Afriku te nad zapadno Sredozemlje i jug Europe premješta topli saharski zrak, prognozira meteorolog Bojan Lipovšćak za N1

Nad našim krajevima je anticiklonalno polje koje podržava vedro i stabilno vrijeme.

Danas će biti sunčano, toplo i vruće. Puhat će slab sjeverozapadnjak, a na Jadranu poslijepodne jak maestral. Najviše dnevne temperature na Jadranu i u unutrašnjosti od 28 do 33 C. UV indeks je visok i vrlo visok, stoga izbjegavajte izlaganje direktnom sunčevom zračenju oko podneva.

Sutra, u ponedjeljak, nastavak sunčanog, toplog i vrućeg vremena. Najniže jutarnje temperature u unutrašnjosti oko 18, a na Jadranu topla noć s temperaturom oko 22 C. Dnevni temperaturni maksimumi bit će i na kopnu i na Jadranu od 31 do 34. Na Jadranu i uz Jadran poslijepodnevni maestral donosit će osvježenje.

U nastavku tjedna postupan porast temperature zraka i stabilno i sunčano vrijeme. Temperature zraka će u unutrašnjosti mjestimice doseći i do 40 C.

Za četvrtak meteorolog prognozira prolaz oslabljene hladne fronte sa sjeverozapada koje će donijeti kratkotrajno osvježenje, ali i lokalno jake grmljavinske pljuskove, osobito u sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti te u Slavoniji i Baranji. Na sjevernom Jadranu povećana naoblaka, a uz obalu Istre moguća je pokoja nevera.

U drugoj polovini tjedna i idući vikend porast temperature zraka i nastavak toplinskog vala.

Za sve koji borave na moru, temperatura mora je od 24 do 27 stupnjeva.

Oprez, u limenim ljubimcima temperatura može porasti i do 80C, ne ostavljajte i ne zaboravljajte djecu i kućne ljubimce u pećnici, u što se pretvaraju automobili na velikim vrućinama, poručuje meteorolog. 

Pročitajte više