Sutra peta godišnjica Pakta o stabilnosti

MINISTARSTVO vanjskih poslova RH u četvrtak je objavilo posebnu izjavu povodom sutrašnje 5. godišnjice osnivanja Pakta o stabilnosti za JI Europu u kojoj se naglašava da se radi o inicijativi koja je u proteklih pet godina imala veliku ulogu u rješavanju sukoba u području, njezinoj demokratizaciji, promicanju regionalne suradnje i približavanju euroatlantskim strukturama.

Radi se o zajedničkoj izjavi osam zemalja članica Pakta (Bugarska, Rumunjska, Hrvatska, Moldavija, Makedonija, SCG, Albanija, BiH) koja je usuglašena i potpisana na sastanku ministara vanjskih poslova u lipnju u Portorožu.

Pakt o stabilnosti za JI Europu osnovan je 30. srpnja na summitu u Sarajevu uz potporu EU i Sjedinjenih Država.

"Bio je to znak nade za sve naše narode kojim je jasno pokazana predanost međunarodne zajednice da nam pruži potporu u prevladavanju nasljeđa sukoba iz devedesetih godina", navodi se u zajedničkoj izjavi.

"Danas, pet godina kasnije, jugoistočna Europa je drugačija. Proces demokratizacije u tim zemljama je nepovratan. Iako je gospodarsko stanje i dalje teško, položeni su važni temelji pa je moguće privući rekordne iznose izravnih stranih ulaganja, premda su nejednako raspoređeni unutar regije. Žestoki sukobi poput onih od prije nekoliko godina su prošlost. Težište zanimanja pomaknuto je na suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije, kao i drugdje u Europi i svijetu", dodaje se u izjavi.

U deklaraciji se također naglašava da se nasljeđa sukoba, koja se pomalo rješavaju, potpuno mogu ukloniti uspostavom okvira u kojem bi se izbjeglice mogle vratiti u mjesta iz kojih potječu, ponovnom izgradnjom povjerenja među vojskama koje su se međusobno borile prije nekoliko godina i obnovom temelja gospodarskog razvitka. "Poboljšana regionalna suradnja, osobito putem Pakta o stabilnosti, osnova je pozitivnog razvitka događaja", kaže se u zajedničkoj deklaraciji.

U izjavi se govori da je Pakt o stabilnosti osigurao neutralan forum za rasprave u vrijeme nakon sukoba kada su izravni bilateralni kontakti bili politički otežani i omogućio razgovor s glavnim donatorima koji su bili voljni pomoći zemljama članicama.

"Pakt o stabilnosti i dalje ima važnu ulogu u promicanju regionalne suradnje, upotpunjujući Proces stabilizacije i pridruživanja te pridonoseći provedbi odluka Solunskog programa Europske unije za Zapadni Balkan iz lipnja 2003", stoji u deklaraciji.

U izjavi se naglašava da će pristupanje Bugarske i Rumunjske Europskoj uniji 2007. još će ojačati izglede ostalih zemalja Pakta za integraciju u EU, a status zemlje kandidata koji je dostigla Hrvatska dodatno je ohrabrenje zemljama jugoistočne Europe za nastavljanje s reformama.

Aplikacija za članstvo u EU makedonske vlade, napredak i rezultati koje je postigla Albanija u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju te značajni napori koje čine BiH i SCG kako bi udovoljile potrebnim kriterijima za početak pregovora o takvom sporazumu, daljnji su pozitivni pomaci u regiji, navodi se u izjavi. U okvirima europske integracije treba strogo poštovati ispunjavanje odgovarajućih političkih i gospodarskih kriterija i održati načelo različitosti, naglašava se u dokumentu.

"Iako je stabilnost u jugoistočnoj Europi postignuta te je Pakt o stabilnosti time postigao svoj glavni cilj, on ostaje značajnim forumom. Regionalna suradnja - pronalaženje zajedničkih rješenja za zajedničke probleme - temelj je na kojem je izrasla Europska Unija, a u izvjesnoj mjeri i NATO. Pakt o stabilnosti važno je vježbalište s obzirom na naš zajednički cilj europske i euro-atlantske integracije", zaključuje se u zajedničkoj izjavi osam zemalja Pakta.

Pročitajte više