Sutra prosvjed pirotehničara usprkos sastanku u HFP-u

Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja započet će sutra u podne prosvjed na Markovu trgu bez obzira što je iz Vlade najavljen sastanak u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) koji bi trebao razriješiti sudbinu državne tvrtke za razminiranje AKD Mungos.

Vlada je sazvala sastanak u HFP-u u četvrtak u 13 sati, na koji su pozvani sindikalni predstavnici, o "restrukturiranju poduzeća AKD Mungos i provedbi stečaja s preustrojem u cilju opstanka Mungosa kao poslovnog subjekta i zbrinjavanja viška zaposlenih na socijalno odgovoran način".

Potpredsjednik sindikata Niko Režić izjavio je Hini da će otići na sastanak u HFP, ali pirotehničari neće odustati od prosvjeda jer više ne vjeruju ničijim obećanjima.

"Dosta su nas varali, ovoga ćemo puta doći na Markov trg s opremom i vrećama za spavanje i nećemo se maknuti dok Vlada ne ispuni naše zahtjeve", kaže Režić.

Sindikalci traže da ih primi osobno premijer Ivo Sanader od kojeg traže rješavanje problema stečaja Mungosa, hitno upućivanje Zakona o razminiranju u saborsku proceduru i isplatu dvije zaostale plaće.

Također zahtijevaju donošenje Granskog kolektivnog ugovora za poslove razminiranja kako bi se spriječili "mutni poslovi" privatnih tvrtki za razminiranje čije vlasnike optužuju da zgrću golemi novac, a financijski ne skrbe za svoje radnike.

Vlada u pozivu na sastanak pak tvrdi da "čini sve kako bi pronašla najbolje moguće rješenje za Mungos", čija je Uprava predložila stečaj s preustrojem kao trenutno jedino moguće rješenje.

Vlada napominje da pregovara s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje o povećanju proračuna za razminiranje već za 2005. i o definiranju Nacionalnog plana razminiranja Hrvatske do 2009.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više