Sutra u New Yorku sastanak o Siriji nakon kraja primirja

Foto: FAH

SJEDINJENE Države, Rusija i drugi ključni čimbenici sirijskog mirovnog procesa sastat će se u utorak u New Yorku, nakon što je sirijska vojska objavila prekid primirja koje je trajalo tjedan dana, rekao je američki glasnogovornik.

Ministri vanjskih poslova Međunarodne skupine za potporu Siriji koju čini dvadesetak zemlja, uključivo Saudijsku Arabiju i Tursku, razmotrit će situaciju, kazao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner. Oni će se sastati na marginama godišnje Opće skupštine UN-a.

Sastanak će biti vrlo važan "za analizu dogovora, statusa dogovora postignutog između SAD-a i Rusije prije nešto više od tjedan dana, o tome gdje se nalazimo, koji sljedeći koraci moraju biti poduzeti i gdje je potrebno poboljšanje", rekao je Toner.

Sirijska vojska objavila je u ponedjeljak kraj primirja koje je trajalo tjedan dana, dogovorenog između Rusije i SAD-a, optužujući pobunjeničke skupine za njegov neuspjeh. "Nismo imali sedam dana mira i dostave humanitarne pomoći", rekao je američki državni tajnik John Kerry. On je rekao da je Rusija djelomično odgovorna za neuspjeh primirja, dok je rusko ministarstvo obrane ocijenilo "besmislenim" da snage sirijske vlade jednostrano poštuju prekid vatre kada ih napadaju militanti koje SAD ne može obuzdati.

Kerry za nastavak razgovora

Kerry se ipak založio za nastavak razgovora ruskih i američkih dužnosnika, ali Sjedinjene Države najprije traže od Rusije da objasni sirijsku izjavu o prekidu primirja. "Mi surađujemo s Rusijom koja je odgovorna za to da sirijski režim poštuje primirje, dakle očekujemo od Rusije da pojasni njihovo (sirijsko) stajalište", rečeno je iz američkog State Departmenta.


"Bilo bi lijepo da se nisu prvo obratili novinarima, već onima koji pregovaraju (o primirju)", rekao je Kerry na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Kerry je također rekao kako SAD očekuje da će u ponedjeljak civilima u Siriji biti dostavljeno više humanitarne pomoći, no tu je izjavu dao samo nekoliko minuta prije nego je sirijska vojska objavila kraj primirja.

Samo dva sata nakon što je sirijska vojska objavila okončanje sedmodnevnog prekida vatre, uslijedili su snažni udari na dijelove Alepa pod kontrolom pobunjenika.

Pročitajte više