Svaka treća žena i deseti muškarac spolno uznemiravani na poslu

SVAKA treća žena i deseti muškarac doživjeli su neki oblik spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, rečeno je na današnjem okruglom stolu u organizaciji Vladina Ureda za ljudska prava.

Broj slučajeva uznemiravanja ostao je lani na razini prethodne godine, a broj presuda za ta kaznena djela povećan je za jedan posto, rekao je predstojnik Vladina Ureda Luka Mađerić, pozivajući se na statističke podatke kojima raspolaže Ured.

Spolno uznemiravanje na radnom mjestu značajno je rasprostranjena pojava, a zabrinjava što u našem društvu još ima predrasuda po kojima se, primjerice, dovikivanje i dodirivanje na poslu ne smatra spolnim uznemiravanjem.

Mađerić drži da bi zbog toga trebalo unaprijediti zakonodavstvo na tom području.

Spolno uznemiravanje definirano je Zakonom o ravnopravnosti spolova, no njime nije propisana sudska zaštita kao ni primjerene sankcije za svaki oblik spolnog zlostavljanja pa nisu zaštićene žrtve ni svjedoci, upozorila je Snježana Vasiljević sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Po podacima Ureda, lani je zabilježeno ukupno 410 prijava kaznenih dijela protiv spolne slobode i ćudoređa, a od toga najviše silovanja - 139 i bludnih radnji - 136. Lani je ukupno podneseno 259 tužbi i izrečene 184 presude.

Komentirajući slučaj navodnog silovanja američke košarkašice u Gospiću, Mađerić je apelirao na sve nadležne ustanove da se utvrdi odgovornost osoba zaduženih za procesuiranje, podizanje istražnog zahtjeva i izricanje mjere zadržavanja protiv osumnjičenog.

Postoje indicije da su napravljeni propusti jer osumnjičenik nije trebao biti pušten na slobodu te je protiv njega odmah trebao biti podnesen istražni zahtjev, a ne tek nakon osam dana, ustvrdio je Mađerić.

Pročitajte više