Svaki peti građanin Srbije uvjeren je da će se EU raspasti nakon Brexita

Foto: Shutterstock

SVAKI peti građanin Srbije uvjeren je da će se Europska unija raspasti poslije referenduma o izlasku Velike Britanije,  pokazalo je istraživanje beogradske agencije Faktor plus.

Da će EU opstati i nakon Brexita misli 46 posto ispitanika u anketi koju je Faktor plus od 24. do 30. lipnja proveo na uzorku od 1200 građana.

Jasan odgovor o budućem statusu Unije poslije Brexita nema oko 28 posto građana Srbije.

Oko 23 posto europtimista vjeruju da će Srbija postati članicom EU-a, uz uvjet da završi započete reforme i riješi politička pitanja u regiji i s europskim partnerima". Njih 30 posto članstvo Srbije u Uniji, osim uvjetovanih reformi,  vidi samo u slučaju da EU i SAD odluče da Srbiju prime "u cilju jačanja svog utjecaja u ovom dijelu svijeta", navodi rezultate istraživanja beogradski list Politika.

U srpnju 2015. u Srbiji je za članstvo u Europskoj uniji bilo 49 posto građana, ili pet postotnih bodova više nego u prosincu prošle godine, pokazalo je istraživanje javnog mišlejnja „Europska orijentacija građana Srbije“. koje je proveo Ured za europske integracije srbijanske valde.

Ovogodišnje lipanjsko istraživanje javnog mišljenja agencije Faktor plus obuhvatilo je i rejting stranaka, a na prvom mjestu su i dalje naprednjaci (SNS) premijera Aleksandra Vučića s 51,8 posto potpore, slijede socijalisti (SPS) vicepremijera i šefa diplomacije Ivice Dačića s 10,1 posto, ali se na treće mjesto probila Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja sa 7,7 posto.

Najpopularniji političar je i dalje Aleksandar Vučić u čiju politiku povjerenje ima 58 posto građana, nasuprot 31 posto koji se ne slažu s onim što radi i govori, dok je za njegovo javno i političko djelovanje nezainteresirano 11 posto ispitanika.

Pročitajte više