Svaki treći građanin Srbije za izručenje haaških optuženika

SVAKI treći građanin Srbije smatra da bi Srbija trebala izručiti optužene Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine u Den Haagu, pokazuje anketa Centra za politološka istraživanja i javno mnijenje Instituta društvenih nauka u Beogradu, rađena na reprezentativnom uzorku od 2005 ispitanika, za potrebe Europskog pokreta u Srbiji.

Dok je, prema anketama, 35 posto građana "za" izručenje, njih 28 posto zagovara nesuradnju s Haaškim sudom, čak i po cijenu sankcija, a zabrinjavajuća četvrtina građanstva ima neki drugi odgovor ili ne zna odgovoriti na pitanje da li bi Srbija trebala odbiti izručenje haaških optuženika iako bi to značilo nametanje sankcija ili bi ih trebala izručiti i otvoriti put za pristupanje Europskoj uniji, prenosi beogradski dnevnik "Danas" od srijede.

Kad je riječ o povjerenju u instituciju Haaškog suda, "veliko povjerenje" ima samo 1,8 posto ispitanika, dok 10,9 posto njih uglavnom "vjeruje u rad" te međunarodne institucije. Haaškom sudu "uopće ne vjeruje" 54,9 posto, a "uglavnom ne vjeruje" 15,2 posto ispitanika, dok je šestina ispitanika ambivalentna prema tom sudu.

Pročitajte više