Svakog dana glasovanja u Vatikanu dim će se pojavljivati u podne i 19 sati

DIMNI signali iznad Sikstinske kapele, koji govore je li novi papa izabran ili nije, očekuju se oko podneva i 19 sati svakog dana glasovanja, priopćeno je iz Vatikana u subotu.

Glasnogovornik Joaquin Navarro-Valls rekao je novinarima na zadnjoj konferenciji prije nego kardinali u ponedjeljak počnu konklavu, kako je Vatikan uvjeren da će visoko tehnologizirane sigurnosne mjere postavljene oko područja konklave zadržati u tajnosti odvijanje glasovanja.

Rekao je da je vrijeme za dimne signale "tek približno" te ponovio da će, kad novi papa bude izabran, zvona bazilike Svetog Petra popratiti bijeli dim da ne bi bilo nedoumice.

Konklava počinje u ponedjeljak u 16.30 kad će 115 kardinala s pravom glasa ući u kapelu. Oni će to popodne odlučiti hoće li prvo glasovanje održati u ponedjeljak navečer ili će pričekati do utorka ujutro. Ako ne izaberu novog papu u tri dana, mogu uzeti pauzu od jednog dana za molitvu i razmišljanje. Taj bi dan mogao biti četvrtak ili petak.

Navarro-Valls kazao je da na 12 službenih sastanaka kardinala održanih otkad je papa Ivan Pavao II. umro, nisu iznošena imena kandidata za papinstvo.

U subotu je završeno službeno devetodnevno razdoblje žalovanja nakon papine smrti.

Pročitajte više