Sve je moguće: HDZ sastavlja vladu sa SDP-om i HNS-om?

DVA DANA nakon pobjede HDZ-a na izborima još uvijek skoro ništa nije izvjesno, a gotovo sve je moguće.

Iako je Sanader prvo razgovarao s Đapićem, mogućnost koalicije s HSP-om zadnja je na listi Sanaderovih želja. Potpis na koalicijski sporazum s HSP-om bio bi potpis na izolaciju Hrvatske. A Anto Đapić nedvosmisleno je poručio kako nema namjeru ulaziti u Vladu u kojoj bi bili predstavnici srpske manjine.

A baš podrška trojice zastupnika srpske manjine jedino je na što HDZ može gotovo sa sigurnošću računati. Nakon što je Stanimirović izjavio da će podržati Vladu koja sakupi većinu glasova, Šeks je u sinoćnjem Forumu HTV-a zauzvrat indirektno nagovijestio mogućnost da u novoj vladi jednu ministarsku fotelju dobije SDSS.

HDZ-u neće biti lako doći niti do sva tri glasa koalicije HSLS-DC. Dok zastupnica DC-a postavlja ultimatum: za svoj jedan glas zahtijeva ministarstvo pravosuđa, sigurno je da niti Čehok i Adlešićka Sanaderu neće dati podršku gratis.

Sanader danas ide na razgovore s Tomčićem, i dok javnost nakon razgovora neće znati puno više nego što zna sada, Sanaderu će sigurno stvari biti jasnije.

Račan je izjavom da odustaje od mogućnosti da skupi većinu za sastav Vlade, najviše naštetio Tomčiću, smanjujući mu prostor za ucjenjivanje Sanadera. Tomčić sada ne može prijetiti HDZ-u da će podržati koaliciju lijevog bloka ukoliko mu HDZ ne ponudi dovoljno.

Dok u HSS-u ni sami ne znaju što im je činiti, Radimir Čačić priprema teren za mogućnost koalicije SDP-a i HDZ-a, izjavljujući kako je koalicija lijevog bloka s HDZ-om, realna.

Kako iz SDP-a više nitko ne tvrdi da je koalicija s HDZ-om potpuno nemoguća, Čačić takvo što izjavljuje da HNS iz nje ne bi izvisio.

Koalicija SDP-a i HDZ-a možda bi i bila najbolja stvar za Hrvatsku, iako je i to upitno, no teško je shvatiti što bi s time dobio HDZ. HDZ bi tim potezom, osim u slučaju da takva vlada poluči fenomenalne rezultate, velik dio birača otjerao HSP-u. Isto bi se dogodilo i SDP-u, u korist HNS-a, i baš zato SDP-u bi odgovaralo da u velikoj koaliciji sudjeluje i HNS.

HNS očito nema ništa protiv, no pitanje je je li se promijenio predizborni stav HDZ-a, prema kojem je HNS jedina stranka s kojom ni u kojem slučaju ne bi koalirali.

Sve tri stranke svojim bi biračima takvu koaliciju mogli argumentirati kao privremenu opciju nužnu za izlaz Hrvatske iz krize i najbolju kartu za ulaz u EU.

Pročitajte više