SMRTONOSNI VIRUS

Sve više država zabranjuje ulaz Kinezima, stručnjaci kažu da je to loše

Foto: EPA

BROJ zaraženih od koronavirusa, kao i preminulih, raste iz dana u dana. Do sada je zabilježeno preko 300 smrtnih slučajeva u Kini, a prvi i do sada jedini smrtni slučaj od epidemije koronavirusa izvan Kine zabilježen je u Filipinima, gdje je preminuo 44-godišnjak iz kineskog grada Wuhan, u kojem se upravo virus u prosincu prošle godine i pojavio.

Stoga su brojni avioprijevoznici odlučili ukinuti ili smanjiti broj letova koji idu za i iz Kine. Američke zrakoplovne kompanije Delta Airlines i American Airlines u petak su privremeno otkazale sve letove. A slično su napravili i  Air Canada, British Airways, finski Finnair, poljski Lot, njemačka Lufthansa, sve ruske kompanije osim Aeroflota i druge.

A potom su se i države diljem svijeta odlučile na radikalne poteze zatvaranja granica putnicima koji dolaze iz Kine. 

SAD i Australija zabranjuju ulazak osobama koje su u posljednja dva tjedna bile u Kini

SAD i Australija tako su odlučili onemogućiti ulazak u svoje zemlje osobama koje su u posljednje vrijeme boravile u Kini. SAD je zabranio ulazak u zemlju svim strancima koji su protekla dva tjedna boravili u Kini.

A građani SAD-a, koji su boravili u provinciji Hubei, odakle je zaraza krenula, po povratku moraju biti 14 dana u karanteni. Pentagon je jučer objavio kako će osigurati smještaj za oko 1000 ljudi koji će do 29. veljače morati u karantenu po povratku iz inozemstva. Oni će biti smješteni u četiri vojne baze u Kaliforniji, Koloradu i Teksasu.

Zabrane uvode zemlje od Italije do Vijetnama

Osim SAD-a već ranije slične poteze o ograničenju ulaska najavile su i Rusija, Japan, Pakistan i Italija. I Oman je danas objavio da će prekinuti avionske veze s Kinom, a istu odluku donio je i Vijetnam te Saudijska Arabija.

Svjetska zdravstvena organizacija protivi se ograničenju za osobe koje dolaze iz Kine

No iz Svjetske zdravstvene organizacije protive se takvim mjerama.

“Ograničenje putovanja može donijeti više štete nego dobrog jer vodi k sprječavanju razmjene informacija, prekidu dostave medicinskih potrepština te šteti ekonomiji”, poručili su iz Svjetske zdravstvene organizacije u petak. Isto tako, upozorili su da bi zatvaranje granica moglo dovesti do ubrzanja širenja virusa jer će putnici u zemlje ulaziti ilegalno.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije stoga preporučuju da se kao mjere opreza uvode pregledi na granicama.

Kina kritizira val ograničenja

I Kina je također kritizirala val ograničenja te je optužila strane vlade da ignoriraju stručne savjete.

“Tek što je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila da se ne donose ograničenja o putovanju, SAD je krenuo suprotnim smjerom. To sigurno nije gesta dobre volje”, rekao je Hua Chunying, kineski ministar vanjskih poslova.

Kineski građani osjećaju se izoliranima

I Stephen McDonell, BBC-jev dopisnik iz Kine, piše kako u toj zemlji nakon smanjenja broja letova te ograničenja ulaska u druge države vlada osjećaj da su izolirani. Ipak, te države, kako piše BBC, slijedile su primjer koji je sama Kina pokrenula kad je izolirala cijelu regiju Hubei, odakle se virus počeo širiti. I većina građana Kine pozdravila je taj odlučni potez države s obzirom na okolnosti.  

No, isto tako vlasti u Wuhanu se kritizira zbog spore reakcije tijekom ranog stadija otkrivanja virusa. A neki su čak pokušali i spriječiti da informacije izađu vani. Jedan od doktora koji su u prosincu pokušali alarmirati javnost o virusu u međuvremenu je i sam zaražen. 

Lokalna policija optužila je tog doktora Li Wenlianga da “narušava red” i “širi glasine” nakon što je u jednoj zatvorenoj grupi objavio da su u njegovoj bolnici izolirali pacijenta koji se zarazio SARS-om. Odnosno, kako će se kasnije ispostaviti koronavirusom. Kineski visoki sud kritizirao je policiju u Wuhanu zbog prigovora koji su uputili Wenliangu i drugim “zviždačima”.

Pročitajte više