Sve više raka kože u žena mlađih od 40 godina

UČESTALOST dvaju tipova raka kože gotovo se utrostručila među ženama mlađim od četrdeset godina, što je znak da je preplanulost i dalje popularna među mladima unatoč upozorenjima o štetnosti, objavili su u utorak znanstvenici.

Učestalost bazocelularnog i planocelularnog karcinoma potkraj sedamdesetih bila je 13 na stotinu tisuća, a u 2003. je porasla na 32 u stotinu tisuća žena ispod četrdesete, kaže se u studiji.

To su dva najčešća oblika raka kože, a uklanjaju se i liječe puno lakše nego mnogo smrtonosniji melanom.

"Preplanulost je prihvaćena kao znak zdravlja i ljepote i zato će biti važno promijeniti tu poruku kako bi se prihvatilo da je blijeda put veoma zdrava i lijepa", piše dr. Leslie Christenson iz američke klinike Mayo u Rochesteru u državi Minnesoti.

Studijom je proučeno oko pet stotina slučajeva raka kože u okrugu Olimsted u Minnesoti gdje je zdravstveno stanje stanovništva sustavno prati u sklopu epidemiološkoga projekta klinike Mayo.

Mlade žene još idu u solarije i sunčaju se iako znaju za kumulativnoj šteti za kožu, kaže Christenson u izvještaju objavljenom u časopisu Journal of American Medical Association.

Među muškarcima mlađima od 40 godina učestalost bazocelularnoga raka kože nije se povećala, ali planocelularnoga jest, doznaje se u studiji. Christenson misli da muškarci možda ne pridaju toliku važnost svojoj koži kao žene pa onda možda i ne uoče kvržice koje su izgubile boju.

Bazocelularni karcinom obično se pojavi kao ružičasta kvržica koja može biti površinska ili krvariti, a ne nestaje. Planocelularni također može biti ružičast, ali se obično ljušti i izgleda kao gruba uzdignuta kvržica.


Pročitajte više