ŠVEDSKA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA DOPUTOVALA U PRIŠTINU

Švedska ministrica vanjskih poslova Leila Freivalds doputovala je u utorak poslijepodne u dvodnevni službeni posjet Kosovu.

Freivalds je nakon susresta s članom predsjedništva Skupštine Kosova iz redova srpske zajednice Oliverom Ivanovićem izjavila kako je na Kosovo došla kako bi se na licu mjesta uvjerila u ostvareni napredak.

Prema njoj, parlamentarni izbori koji će se održati 23. listopada imaju poseban značaj za sve stanovnike Kosova.

"Uvjerena sam da će na nadolazećim izborima Albanci i Srbi glasovati kako bi sami sebi stvorili mogućnost da imaju utjecaj u svakodnevnom životu", rekla je švedska ministrica vanjskih poslova.

Ivanović je izjavio da je upoznao švedsku ministricu s problemima s kojima su suočeni kosovski Srbi, a posebno mjesto u razgovorima imalo je pitanje sigurnosti te parlamentarni izbori.

"Mislim da je sudjelovanje na izborima najbolji put da se borimo za naša prava. To ponekad nije lako s obzirom na iskustvo koje smo imali u protekle 3 godine, ali ministrica nas je ohrabrila da ponovno izađemo na izbore a dobili smo i jamstva da će Europa i svijet s velikom pozornošću pratiti zbivanja na Kosovu", rekao je Ivanović.

Švedska šefica diplomacije u srijedu će razgovarati s najvišim predstavnicima kosovskih i međunarodnih institucija te s političkim čelnicima na Kosovu.

(Hina) xbb ymaš

Pročitajte više