Švedska planira prenamjenu viška poslovnog prostora u stambeni

Foto: EPA

ŠVEDSKA planira prenamijeniti poslovne prostore u stambene te tako riješiti dugogodišnji problem nedostatka stambenih jedinica.

Pomak prema internetskoj kupovini i radu od kuće bio je bolan za mnoga poduzeća, no dao je nordijskoj naciji priliku da adresira tvrdoglavu socijalnu i ekonomsku bolest - kroničnu nestašicu stambenih prostora.

Vlada istražuje mogu li se prazne komercijalne nekretnine nakon pandemije covida-19 prenamijeniti

Vlada istražuje mogu li se prazne komercijalne nekretnine nakon pandemije covida-19 prenamijeniti kako bi pomogle nadoknaditi manjak od oko 140 tisuća domova.

Planovi su jedan od primjera kako države gledaju unaprijed s ciljem obnove, u novoj stvarnosti koju je iznjedrila pandemija koja je uzela ogroman ljudski i ekonomski danak te preoblikovala ljudsko ponašanje.

Tržište stambenih prostora već je dugo ahilova peta švedskog gospodarstva. Složeni propisi čine troškove gradnje jednima od najviših u Europi. Porezne olakšice na hipoteku, nulti porez na imovinu i visoko regulirano tržište najma povećali su cijene za kupce kuća i ekstremno povisili dugove uzrokovane stambenim pitanjem, a središnja banka redovito upozorava na rizik koji to ima za ekonomsku stabilnost.

Ubrzavanje prenamjene komercijalnih u stambene nekretnine moglo bi ublažiti pritisak, što je poticaj koji bi se potencijalno mogao ponoviti u drugim zemljama s nedostatkom stanova u nekim područjima, uključujući Veliku Britaniju i Nizozemsku.

Švedska državna uprava za stanovanje zadužena je za pojednostavljenje složenih građevinskih pravila, kako bi pomogla planovima prenamjene imovine, a izvijestit će vladine dužnosnike krajem veljače.

Otprilike petina švedskih radnika vjerojatno će ostati kod kuće nakon što se pandemija smiri

"Pandemija korone značila je da sve više sektora razmišlja o tome da rješenja o radu na daljinu i radu kod kuće postanu trajna, što znači da postoje lokacije koje se umjesto toga mogu koristiti za stanovanje", rekao je zamjenik švedskog ministra financija Per Bolund.

Prenamjena nekretnina, iz poslovnih u stambene i obrnuto, nije novost, a pandemija je dala novi poticaj toj ideji.

Otprilike petina od pet milijuna švedskih radnika vjerojatno će ostati kod kuće nakon što se pandemija smiri, pokazala je studija Europskog instituta za bihevioralnu analizu i sveučilišta u Göteborgu i Lundu, što znači da će mnogim kompanijama trebati manji uredski prostori.

Sa smanjenjem gužvi u gradskim središtima mnoge su trgovine također zatvorene, dok internetski trgovci poput Amazona, koji je početkom ove godine pokrenuo i švedsku internetsku stranicu, uzimaju veći udio gotovine potrošača.

Švedska poštanska služba PostNord procjenjuje da će internetski prihod u maloprodajnom sektoru ove godine porasti za oko 40 posto.

"Pandemija je samo ubrzala učinak internetske trgovine. Mnogo će tradicionalnih, fizičkih trgovina jako teško napredovati", rekao je voditelj istraživanja  u kompaniji za imovinska savjetovanja Pangea Mikael Soderlundh.

Građevinske tvrtke: Najveći doprinos rješavanju stambenog problema bit će novogradnja

S obzirom na to da će potražnja za komercijalnim nekretninama pasti, kompanija za nekretnine Wallenstam, koja upravlja portfeljem od otprilike 56 milijardi kruna (6.6 milijardi dolara) u Švedskoj, već razmatra mogućnosti. Izvršni direktor Hans Wallenstam rekao je da je zbog covida-19 u središtima Göteborga i Stockholma ostalo previše maloprodajnog prostora. Njegova kompanija traži prenamjenu 10 do 20 nekretnina, uglavnom trgovina na drugom katu, u urede ili domove.

"Najveći doprinos rješavanju stambenog problema bit će novogradnja", rekao je regionalni voditelj nove stanogradnje u građevinskoj kompaniji Skanska Christoffer Jarkeborn. Skanska je nedavno završila s pretvaranjem bivšeg sjedišta Ericssona u štokholmskoj četvrti Nacka u 286 stanova.

Pročitajte više