sveti otac završio posjet đakovačko-srijemskoj biskupiji i otputovao u Rijeku

Nakon privatnog posjeta đakovačkoj katedrali prolaskom kroz Osijek papa Ivan Pavao II. došao je oko 19 sati u osječku zračnu luku Klisu iz koje je otputovao u Rijeku, u svoju rezidenciju za vrijeme petodnevnog pastoralnog pohoda Hrvatskoj.

Papi je u zrakoplovnoj luci priređen veličanstven ispraćaj.

Nakon što je jučer posjetio hrvatski jug - Dubrovnik, Papa je danas pohodio istočnu Hrvatsku - Osijek i Đakovo.

Svetoga su Oca na putu od Đakova do Osijeka kroz Široko Polje, Vuku i druga mjesta pozdravljali okupljeni vjernici, a ispred osječke župne crke sv. Petra i Pavla, i u okolnim gradskim ulicama okupilo se oko 50.000 građana koji su ga s oduševljenjem pozdravili.

Papa se u 18,35 sati nakratko zaustavio ispred crkve sv. Petra i Pavla, koju Osječani od milja zovu osječkom katedralom.

Izgrađena je na inicijativu biskupa Josipa Jurja Strossmayera 1898., a 2000. je obilježena 100. obljetnica posvećenja.

Cijelom građevinom, za koju mnogi povjesničari i znalci tvrde da je jedna od najljepših neogotičkih crkava u Europi, dominira 90 metara visoki, stepenasto oblikovani toranj iza glavnog ulaza. U njoj je 1905. kršten kardinal Franjo Šeper koji je na početku Papina pontifikata bio njegov bliski suradnik.

Osječka je župna crkva za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku pogođena s više od stotinu granata i još se uvijek obnavlja.

Sveti Otac je danas u osječkoj sportsko-poslovnoj zračnoj luci Čepin predvodio euharistijsko slavlje pred oko 220 tisuća vjernika.

Pročitajte više